Důvěra v ekonomiku poprvé od loňského února meziměsíčně vyšší

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Důvěra v domácí ekonomiku se v březnu poprvé od února loňského roku meziměsíčně zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 1,7 bodu. Saldo podnikatelského indikátoru se zvýšilo o 1,2 bodu a saldo spotřebitelského indikátoru vzrostlo o 3,7 bodu. Uvedl to Český statistický úřad.

Ve srovnání s březnem 2008 je však saldo souhrnného indikátoru důvěry podle ČSÚ o 33 bodů nižší, přičemž důvěra podnikatelů je nižší o 35,6 bodu a důvěra spotřebitelů o 22,5 bodu.

Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a neměnnost své finanční situace. "Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v březnu oproti minulému měsíci snížil, i když zůstává i nadále vysoký. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se nepatrně snížil," uvedl úřad.

V průmyslu pro příští tři měsíce dotazovaní očekávají oživení tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti.

Ve stavebních podnicích nicméně respondenti pro příští tři měsíce předpokládají zpomalení vývoje stavební činnosti při neměnném vývoji zaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK