Topolánek: Cesta USA z krize je cesta do pekel

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 25. března (zpravodaj ČTK) - Český premiér Mirek Topolánek, jehož země v současnosti předsedá EU, v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření USA pro boj s ekonomickým útlumem. Podle něj jsou obrovské finanční injekce do hospodářství cestou do pekel, přičemž jsou zároveň opakováním chyb z krize ve 30. letech minulého století. V Evropské unii podle něj dokonce kvůli některým opatřením USA zavládlo "zděšení".

"Je třeba číst historické učebnice, které zapadly prachem. Cesta zvolená USA se historicky zdiskreditovala sama," uvedl Topolánek.

Jedněmi z nejvýraznějších opatření americké administrativy prezidenta Baracka Obamy jsou záchranný plán ve výši téměř 800 miliard dolarů a nedávné rozhodnutí očistit banky od takzvaných toxických aktiv, která představují například nesplacené úvěry. Tento krok by přitom měl Spojené státy přijít zhruba na jeden bilion dolarů. Podobné návrhy pochází z dílny amerického ministra financí Timothyho Geithnera, který se stal terčem Topolánkovy kritiky.

"Po slovech Geithnera o permanentní akci zavládlo zděšení," doplnil český premiér. Názory na opatření USA a EU, která na podporu ekonomiky dosud vydala zhruba 400 miliard eur, se ale liší nejen mezi politiky, ale i mezi ekonomy. Například nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman před časem unii kritizoval, že dělá proti krizi příliš málo a měla by vydat velké finanční prostředky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK