ČRa rozšíří pokrytí digitálním signálem na 64 pct populace

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - České Radiokomunikace (ČRa) letos chystají spuštění sedmi vysílačů pro zemské digitální vysílání. Pokrytí jejich sítě se tak rozšíří ze současných zhruba 50 na 64 procent populace. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

V úterý firma zprovozní vysílač v jihomoravském Děvíně u Mikulova a vysílač Mezivrata u obce Votice ve Středočeském kraji. Po jejich spuštění se zvýší dosah pozemního multiplexu 2 na 57 procent populace.

Děvín bude digitální signál šířit na 40. kanálu, Mezivrata pak na kanálu 41. K úplnému vypnutí analogového vysílání by z vysílače Děvín mělo dojít v červnu 2011. Z vysílače Mezivrata v červnu 2009.

"Přípravné práce na spuštění obou lokalit již byly zahájeny, v případě obou vysílačů jsme již minulý týden nainstalovali a odzkoušeli vysílací technologii," uvedl vedoucí útvaru rozvoje a investic Jiří Vykydal. Doprava nové vysílací technologie na stanoviště Děvín, proběhla kvůli umístění vysílače v oblasti CHKO Pálava za pomoci vrtulníku. Firma plánuje využití vrtulníku i pro další vysílače.

České Radiokomunikace jsou tradičním a největším poskytovatelem vysílacích služeb pro televizní a rozhlasové vysílání. V České republice testují digitální televizi od roku 2000. V roce 2005 spustily jako první společnost v Česku komerční provoz digitálního multiplexu. ČRa jsou operátorem komerčního multiplexu 2 a poskytovatelem vysílacích služeb pro multiplexy 1 a 3.

Proces digitalizace vysílání bude završen v roce 2012, kdy bude na území České republiky digitální vysílací infrastruktura pokrývající až 99,6 procenta populace digitálním pozemním televizním a rozhlasovým vysíláním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK