Soud podpořil Budvar v boji o registraci značky "Budweiser" v EU

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 25. března (zpravodaj ČTK) - Druhý nejvyšší soud EU potvrdil dřívější rozhodnutí, které firmě Anheuser-Busch brání v registraci obchodní značky "Budweiser" v Evropské unii. Soud o tom informuje na svých webových stránkách. O značky "Budweiser" či "Bud" se Anheuser-Busch dlouhodobě na různých trzích pře s českobudějovickým Budvarem.

V EU si Anheuser-Busch před více než deseti let požádal o registraci obchodní značky "Budweiser" pro svá piva a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Budějovický Budvar se ale proti tomuto kroku amerického pivovaru, který loni koupila belgická skupina Inbev, postavil.

Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) pak podpořil námitky českého pivovaru. Americký konkurent se ale odvolal - nejprve k OHIM a následně pak i k druhému nejvyššímu soudnímu dvoru EU.

"Soud potvrdil rozhodnutí OHIM nezapsat výraz 'Budweiser' jako ochrannou známku společenství ve prospěch amerického pivovaru Anheuser-Busch zejména pro pivo," uvedl tribunál v prohlášení. "Právo na obchodní užívání výrazu 'Budweiser' pro pivo již totiž bylo přiznáno v Německu a Rakousku českému pivovaru Budějovický Budvar," píše se také v textu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK