Koruna po nedůvěře vládě zastavila pokles na 27,30 Kč/EUR

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Koruna po úterním vyslovení nedůvěry vládě dnes ráno oslabila na 27,30 Kč/EUR a 20,25 Kč/USD, kde se její pokles víceméně zastavil a na této úrovni se obchodovala i po 11:30. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Reakce kurzu koruny na vyslovení nedůvěry vládě byla podle očekávání negativní, nicméně relativně mírná, uvedl analytik Patria Finance David Marek. Politická krize podle něj oslabila korunu o 1,8 procenta vůči euru a 2,3 procenta vůči dolaru. "Další vliv pádu vlády na devizový trh neočekáváme. Trh se bude opět ohlížet na ostatní devizové trhy, změny averze k riziku, dění na akciových trzích, domácí ekonomickou situaci a dění v regionu střední a východní Evropy," dodal.

Na první pohled může být zpráva negativní pro korunu především kvůli nejistotě, jaká nová vláda nahradí tu nynější, míní analytik Saxo Bank John Hardy. Reakce finančních trhů je ale omezená kvůli nezávislosti centrální banky, pro většinu obchodníků je nyní nejdůležitější událostí nadcházející zasedání zemí G20, podotkl.

Opozici se v úterý podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky. K opozici se připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nimž získala přesně potřebných 101 z celkových 200 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK