Nečas i po pádu vlády věří, že prosadí své reformní projekty

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Ani pád kabinetu Mirka Topolánka (ODS), jemuž v úterý poslanci vyslovili nedůvěru, nemusí podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) znamenat ztroskotání jeho připravovaných reforem v sociální oblasti. Zásadní změny Nečas stále hodlá prosadit jak v případě důchodů, tak i u rodinné politiky a zákonných úprav vztahů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Nečas to dnes v Praze řekl ČTK a Právu.

"Všechny důležité předlohy musely být stejně projednávány individuálně a získávána pro ně podpora v Poslanecké sněmovně," uvedl Nečas. "To byl v podstatě proces uplynulých dvou let, na té situaci se nezměnilo nic," prohlásil Nečas, jemuž se tímto způsobem již dříve podařilo prosadit například zákonnou úpravu první etapy penzijní reformy.

Zákon upravující parametry důchodového systému začne platit od 1. ledna příštího roku. Jeho zavedením se například začne prodlužovat doba odchodu do důchodu u mužů až na 65 let; naopak umožní odejít do předčasného důchodu až o pět let dříve.

Příprava dalších dvou etap důchodové reformy bude podle Nečase pokračovat. "Byl sestaven expertní tým, který na těchto věcech pracuje a bude pracovat dál," prohlásil Nečas.

Ministr předpokládá, že poslanci schválí také připravovaný takzvaný prorodinný balíček. Změna má zavést otcovskou týdenní dovolenou, vzájemnou rodičovskou výpomoc při hlídání dětí a daňové výhody pro firmy, které zřídí školku pro děti svých zaměstnanců.

Předseda sněmovní komise pro rodinu Tomáš Kvapil (KDU-ČSL) již loni při projednávání normy očekával, že bude mít ve sněmovně podporu napříč stranami. "Považoval bych za vrchol politické krátkozrakosti a omezenosti, smést ho (balíček) ze stolu," konstatoval Nečas.

Nečas vidí nadějně také budoucnost připravovaného zákoníku práce, přestože proti jeho koncepci dlouhodobě vystupují odbory, jež v případě jeho přijetí nevylučují vlnu velkých stávek. Nečas je přesto přesvědčen, že odboráři ještě mohou změnit názor. "Budeme intenzivně jednat se sociálními partnery. Tento návrh je projednáván se sociálními partnery v takové míře, v jaké ještě žádná novela jakéhokoliv zákoníku nebyla projednávána," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK