Danové přiznání odevzdá méně lidí, zatím tak učinila asi polovina

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Finanční úřady očekávají, že letos podá přímo daňové přiznání k dani z příjmu přibližně o desetinu méně lidí než loni. Důvodem je především zrušení společného zdanění manželů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi finančními úřady. Dosud odevzdala vyplněné daňové formuláře asi polovina lidí, přičemž se počet liší kraj od kraje.

Například finanční úřad v Jihlavě již převzal od poplatníků asi tři čtvrtiny z očekávaného množství přiznání daně z příjmu, naopak finanční úřady v Olomouckém kraji mají zatím jen čtvrtinu odhadovaných přiznání. V Jihočeském kraji podali lidé zatím 55.000 daňových přiznání, což je asi polovina z očekávaných. V Moravskoslezském kraji podalo přiznání dosud 80.000 lidí.

Loni podalo daňové přiznání téměř 2,5 milionu osob, přičemž letos se očekává pokles. "Pokles podaných daňových přiznání očekáváme zejména v souvislosti se zrušením společného zdanění manželů," uvedla například mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích Jaroslava Musilová.

Daňové přiznání z příjmů je letos třeba podat do 31. března. Pokud využívají lidé služeb daňového poradce, mohou tak učinit do konce června. Nepodá-li člověk včas daňové přiznání, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Lidé se zatím nemusí obávat front na finančních úřadech, ty se ale na nápor připravují. Poslední březnový týden od 23. do 27. března budou mít podatelny všech finančních úřadů otevřeno denně až do 18:00. V okresních městech budou otevřeny i v sobotu 28. března, a to od 08:00 do 12:00. V pondělí 30. března a úterý 31. března 2009 budou podatelny všech finančních úřadů otevřeny do 18:00.

Například ve středních Čechách se zatím fronty netvoří, pracovníci některých finančních úřadů také v určené dny vyjíždějí do menších měst, aby místním lidem ulehčili podání daňového přiznání. Třeba zaměstnanci finančního úřadu v Nymburce již v uplynulých dnech navštívili například Milovice, Lysou nad Labem nebo Sadskou.

Úřady rovněž očekávají, že letos by mohl stoupnout počet daňových přiznání, které lidé dodají úřadům elektronicky. Zatímco loni to například na jihu Čech učinilo 1,3 procenta poplatníků, letos odhadují úředníci nárůst na dvě až tři procenta. Větší zájem očekává i mluvčí ústeckého finančního ředitelství Jiří Kotous. Celý rok totiž finanční úřad pořádal za velkého zájmu semináře o elektronické komunikaci s úřady.

"Letos jich asi elektronicky přijde víc než loni, ale že by to byl markantní nárůst, to nepředpokládám," uvedl i ředitel jihlavského finančního úřadu Pravomil Prchal. Podle jeho zkušenosti si tuto novinku nejrychleji osvojili daňoví poradci.

Přiznání za příjmy minulého roku budou letos samostatně podávat například i lidé, kteří ztratili práci; dřív za ně tuto povinnost plnil zaměstnavatel. Na Světelsku proto vyplňují přiznání stovky bývalých sklářů. Bývalí skláři mohou podat daňové přiznání na radnici ve Světlé nad Sázavou, kde od začátku tohoto měsíce úřadují pracovníci ledečského finančního úřadu, a to dva dny v týdnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK