EU se dohodla na změně pravidel pro přeshraniční platby v eurech

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Praha 25. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se dohodla na změně pravidel pro přeshraniční platby v eurech. Informovalo o tom dnes české předsednictví EU, které za státy EU dojednalo dohodu o úpravách s Evropským parlamentem. Nyní už platí, že za přeshraniční platby v eurech jsou stejné poplatky u vnitrostátních i přeshraničních transakcí. Nově by se to pak ale mělo týkat i inkasních plateb.

Dohodu sice ještě bude muset pro vstup v platnost v příštích měsících potvrdit jak zákonodárný sbor, tak Rada EU, avšak mělo by už jít spíš o formalitu.

Ke změnám současných pravidel unie přistoupila v reakci na rozvoj trhu přeshraničních plateb a vznik jednotné evropské platební zóny (SEPA). Nové nařízení by mělo podle prohlášení předsednictví nahradit starší normu z počátku tisíciletí, která zavedla princip stejných poplatků za vnitrostátní platební transakce a odpovídající přeshraniční transakce v eurech.

"Nové nařízení tento princip rozšiřuje i na inkasní formy placení, což je důležité v souvislosti se zavedením jednotné formy přeshraničních inkas v eurech (takzvané SEPA inkas) od 1. listopadu 2009," uvádí se prohlášení předsednictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK