Pražská burza přes pád vlády rostla o silných 3,6 procenta

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně posílila a potvrdila očekávání analytiků, že vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka nebude mít na ceny akcií výrazný vliv. Hlavními faktory pro vývoj tuzemského trhu zůstali zahraniční investoři a světové akciové trhy. Hlavní index PX získal 3,62 procenta na 807 bodů, což bylo více než dvouměsíční maximum. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Při zahájení obchodování pražská burza ztrácela i více než 1,5 procenta, ale již před polednem posilovala o zhruba procento. Na finančním trhu ale na pád vlády reagovala koruna oslabením.

Motorem růstu byly akcie Unipetrolu a peněžních institucí. Cena akcií chemického holdingu Unipetrol narostla o 10,97 procenta na 125,5 koruny. Akcie skupiny Erste, do které patří Česká spořitelna, zpevnily o 8,73 procenta na 398,5 koruny a akcie pojišťovny VIG si polepšily o 9,12 procenta na 609 korun.

Akcie developera Orco Property stouply o 6,66 procenta na 157,05 koruny. Burza dopoledne dočasně pozastavila obchodování akcií Orco kvůli jejich růstu o více než pětinu. Trh napjatě očekává ohlášení nové strategie Orka. Změnu plánuje kvůli potížím firmy v době hospodářské krize. Orco ale dnešní termín zveřejnění nové strategie dosud oficiálně nepotvrdilo.

Akcie mediální skupiny CME přidaly 2,88 procenta na 285,5 koruny. Firma KBC Securities snížila doporučení k akciím CME kvůli očekávanému zhoršení výsledků hospodaření letos a příští rok na stupeň "prodat" z "držet" a cílovou cenu o 23 procent na 11,2 dolaru, asi 226 korun.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, získaly 1,04 procenta na 766 korun. Akcie této státem ovládané firmy zařadili analytici České spořitelny k těm, co by mohly těžit z případné nové vlády vedené sociálními demokraty. "Sociální demokraté budou pravděpodobně vyžadovat vyšší dividendy na pokrytí vládních výdajů," uvedli analytici České spořitelny.

Naproti tomu pro akcie tabákové firmy Philip Morris by vláda vedená sociálními demokraty mohla podle spořitelních analytiků být negativní, protože by mohla zavést vyšší daně včetně spotřebních. Akcie Philip Morris posílily o 0,33 procenta na 5714 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK