Geithner: Dolar zůstane rezervní měnou zřejmě ještě řadu let

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 25. března (ČTK) - Americký dolar zřejmě zůstane hlavní rezervní měnou ještě řadu let. Řekl to dnes americký ministr financí Timothy Geithner. Naznačil ale, že v zásadě nemá nic proti návrhům rozšířit využití měnového koše Mezinárodního měnového fondu (MMF). Dolar na zpočátku na ministrova slova reagoval propadem, pak se ale zotavil.

Američané teď pumpují do ekonomiky značné objemy nových peněz ve snaze zastavit hospodářský propad a vrátit ekonomiku na dráhu růstu. V souvislosti s rychlou expanzí měnové báze se ale začaly ozývat hlasy, které zpochybňují úlohu dolaru jako světové rezervní měny číslo jedna.

"Jako země uděláme vše, abychom si byli jisti, že zachováme důvěru v náš finanční systém a v dlouhodobé fundamentální faktory ekonomiky," poznamenal ministr na jeden z dotazů po přednášce v New Yorku.

Geithner na další dotaz také řekl, že je otevřen návrhu Číny začít více využívat světovou měnu, která by byla odvozena od měnového koše MMF. Ten je složen z dolaru, eura, britské libry a japonského jenu.

Guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan nedávno řekl, že svět by měl zvážit využití koše zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights, SDR), který funguje v rámci MMF, jako rezervní měny nadřazené všem ostatním. Geithner prý návrh čínského guvernéra nečetl, v zásadě proti němu ale prý nic nemá.

"Chápu to tak, že je to návrh zvýšit využití zvláštních práv čerpání MMF. Takovému návrhu jsem v podstatě otevřený," řekl Geithner a dodal, že má pro guvernéra čínské centrální banky značný pochopení. Čína má zdaleka nejvyšší devizové rezervy na světě, které činí téměř dva biliony dolarů (zhruba 40,5 bilionu Kč). Čína také drží nejvíce dluhopisů americké vlády.

Dolar po Geithnerových slovech o rozšíření využití SDR prudce klesl, ale později část ztrát smazal, když ministr řekl, že dolar asi zůstane rezervní měnou číslo jedna ještě dlouho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK