Většinu podniků v Česku úterní pád vlády výrazně nezasáhne

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Většina podniků v Česku nepředpokládá, že bude mít vyslovení nedůvěry vládě negativní vliv na jejich hospodaření. Zástupci exportérů ale očekávají zpožděné přijetí naplánovaných opatření pro boj s hospodářskou krizí a skláři mají obavy z nepřijetí připraveného insolvenčního zákona. Vyplývá to z dnešního vyjádření zástupců podniků, odborových svazů a průmyslových asociací pro ČTK.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda odsune pád vlády přijetí vládních opatření pro boj s hospodářskou krizí o půl roku až rok. "Dalším negativem bude odložení přijetí eura. Pád vlády v době recese je nešťastné a nedobré rozhodnutí. Nezvýší důvěru v českou ekonomiku," řekl Grund.

Odborový svaz skla a porcelánu má obavy z toho, že konec vlády ohrozí schválení připravené novely insolvenčního zákona. "O změny jsme usilovali pět měsíců a mám obavy, že se teď už na pořad jednání nemusí dostat," řekl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec. Na schválení novely přitom čekají tisíce sklářů zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus, z nichž někteří zůstali i několik měsíců zcela bez peněz. Novela má umožnit zpětně vyplatit část jejich neuhrazených mezd, vláda jim chtěla rozdělit 90 až 100 milionů korun.

Strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group mohou ovlivnit spíše ekonomické dopady pádu vlády, jako jsou pokles kurzu koruny a změny podmínek v bankovním sektoru a v projektech projednávaných na vládní úrovni v zahraničí, uvedla mluvčí skupiny Eva Kijonková. "Nebylo by dobré dále zpomalovat ekonomiku, potřebujeme naopak podpůrná opatření pro export a investice," dodala.

Konec koaličního kabinetu se výrobce autobusů společnosti Iveco Czech Republic příliš nedotkne. Generální ředitel Daniel Patka by však byl rád, kdyby parlament schválil opatření proti ekonomické krizi, s nimiž přišla vláda Mirka Topolánka. "Návrhy se mi zdály velmi rozumné, doufám, že se v nich bude pokračovat," řekl Patka. Případný pokles kurzu koruny by byl pro firmu výhodný, nynější úroveň ale považuje za reálnou.

Podle viceprezidenta TPCA a Sdružení automobilového průmyslu Jiřího Černého automobilový sektor změny vlády nekomentuje. "Automobilový průmysl nepotřebuje žádnou vládní podporu. Spíše potřebujeme, aby nám vláda neškodila," uvedl Černý s tím, že zmínil například zvažovaný páteční zákaz jízd kamionů, otálení s oznámením termínu přijetí eura a nedořešenou legislativu.

Ostravská těžební společnost OKD podle svého mluvčího Vladislava Sobola staví na korektních partnerských vztazích, které nebudou pádem vlády ani politickou situací ovlivněny. "Vliv vládní situace na ekonomické reformy a potažmo na OKD nejsme v současné době schopni posoudit. Vše bude záviset na dalších krocích a rozhodnutích vládních činitelů," dodal Sobol.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v souvislosti s koncem vlády nevidí žádný vliv na podnikání této energetické společnosti. "Demise nezkomplikuje ani proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) výstavby nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. Celý proces běží čistě po úřední linii," dodal.

Pro energetickou společnost E.ON je podle mluvčí Boženy Herodesové důležité fungování trhu s elektřinou, tedy vytvoření konkurenčního prostředí. "Vzhledem k tomu, že zajišťujeme veřejnou službu (dodávky elektřiny), nejsme v tomto ohledu vázáni na politické uspořádání, ale pouze na ekonomický rámec našeho podnikatelského prostředí," uvedla.

Většina firem v Ústeckém kraji si myslí, že je pád vlády nijak neohrozí. Ani hospodaření chemičky Deza z Valašského Meziříčí kvůli tomu nebude výrazně ovlivněno. Stejně tak vedení jihlavského Motorpalu, který vyrábí díly pro automobilový průmysl, nepředpokládá zhoršení podmínek pro jeho fungování. Podobně se vyjádřily firmy na jižní Moravě, i když je podle nich zatím na hodnocení brzy a ukáže to teprve další vývoj.

Poklesu důvěry zahraničních partnerů v souvislosti s koncem Topolánkova kabinetu se neobává ani strakonická strojírenská společnosti ČZ. "Pokud si nejsilnější vládní strana vezme poučení z toho, co dosud nedělala a co bylo kritizováno, mohlo by to být i přínosem," míní mluvčí ČZ Jan Pěnkava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK