Koruna po vyslovení nedůvěry vládě oslabila na 27,30 Kč/EUR

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Česká měna po úterním vyslovení nedůvěry vládě dnes oslabila až na 27,40 Kč/EUR, ale odpoledne ztráty zmírnila a okolo 17:00 stála na 27,30 Kč/EUR. Vůči dolaru se koruna před závěrem vrátila na 20,15 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Středoevropské měny dnes oslabovaly, všechny je strhla česká koruna. Ta reagovala propadem na zprávu, že koaliční menšinový kabinet v úterý večer nepřežil pátý pokus opozice o vyjádření nedůvěry," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Oslabení ale podle něj nebylo dramatické a ukazuje na to, že si investoři od pádu vlády neslibují žádnou zkázu. Všem je jasné, že ozdravení ekonomiky nepřijde dříve, než se ozdraví Německo, a proto není třeba vytvářet paniku, dodal.

Na první pohled může být zpráva negativní pro korunu především kvůli nejistotě, jaká nová vláda nahradí tu nynější, míní analytik Saxo Bank John Hardy. Reakce finančních trhů je ale omezená kvůli nezávislosti centrální banky; pro většinu obchodníků je nyní nejdůležitější událostí nadcházející zasedání zemí G20, podotkl.

Opozici se v úterý podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky. K opozici se připojili i čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nimž získala přesně potřebných 101 z celkových 200 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK