CK budou muset zřejmě uvádět konečnou cenu zájezdů

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Cestovní kanceláře budou muset zřejmě v budoucnu uvádět konečnou cenu zájezdů, s výjimkou leteckých. Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o cenách, která s touto povinností přichází. Nyní se jí bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Zástupci cestovních kanceláří již dříve novelu označili za rozumný kompromis.

Výjimku dostaly cestovní kanceláře pouze u leteckých zájezdů, neboť palivové příplatky či letištní taxy se mohou měnit i nedlouho před odletem. Nově by mělo zmizet vydělování například povinného pojištění, poplatků za víza, za dopravu z letiště nebo na letiště, hotelových poplatků nebo příplatků za výhled na moře.

Novela se ale netýká jen cestovních kanceláří. Nově řeší porušování cenových předpisů a definuje úplnou škálu případů, kdy se prodávající nebo kupující může dopustit deliktu proti cenovým předpisům. Zvyšuje také horní limity sankcí, které tak podle vlády lépe odpovídají obratům kontrolovaných společností, kdy v poslední době často jde o významné nadnárodní podniky.

Předloha podle ministerstva financí nic nemění na obecném principu sjednávání cen dohodou mezi prodávajícím a kupujícím na trhu při respektování případných cenových regulačních opatření, která se uplatňují výlučně v zákonem stanovených případech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK