Americké akcie po značném kolísání zpevnily

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Americké akcie dnes po silných výkyvech nakonec pokračovaly v růstu. Dopolední zpevnění podpořila relativně příznivá statistika o vývoji americké ekonomiky, později však akcie přišly o všechny zisky a začaly oslabovat. K růstu se vrátily až před koncem obchodování.

Dow Jonesův index vzrostl o 89,84 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,17 procenta na hodnotě 7749,81 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,95 procenta na 813,88 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,82 procenta na 1528,95 bodu.

Statistika ukázala, že prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v únoru překvapivě zvýšil nejrychlejším tempem za posledních deset měsíců. Ministerstvo obchodu oznámilo, že prodej vzrostl o 4,7 procenta a v přepočtu na celý rok činil 337.000 domů. Ceny domů ale klesly o rekordních 18,1 procenta na 200.900 USD (asi 4,07 milionu Kč).

Dobře vyzněla i zpráva, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v únoru nečekaně vzrostly o 3,4 procenta, což byl nejvyšší nárůst od prosince 2007. V předchozích šesti měsících se objem zakázek snižoval. K lepším výsledkům přispěly hlavně zakázky na vojenská letadla a součástky, ale i poptávka po strojích, počítačích a kovovýrobcích.

"Optimistickou interpretací by bylo, že ekonomika se možná alespoň odráží ode dna. Tedy neroste, ale ani se její stav nezhoršuje," poznamenal hlavní analytik makléřské společnosti Subodh Kumar & Associates Subodh Kumar. Podle něj nikdo velkým optimismem zřejmě neoplývá, lidé se ale možná začnou ptát, zda je na tom ekonomika opravdu pořád tak špatně.

Akcie stavebních firem díky statistice podle oborového indexu vzrostly o více než devět procent. Zvyšovaly se rovněž kurzy akcií firem Caterpillar a 3M, ale i Bank of America nebo JPMorgan Chase & Co.

Na devizových trzích oslaboval dolar, jemuž uškodila překvapivá slova amerického ministra financí Timothy Geithnera. Ministr řekl, že je v zásadě otevřený návrhu Číny rozšířit využití měnového koše Mezinárodního měnového fondu (MMF). Dolar pak zahájil chaotický pohyb, nejdříve prudce oslabil, později ztráty smazal, ale pak se k nim vrátil.

Větší využití takzvaných zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights; SDR), o která se jedná, ale podle hlavního poradce prezidenta Baracka Obamy Paula Volckera není praktický návrh. Volcker také řekl, že pokud teď Číňané zpochybňují roli dolaru, měli by si uvědomit, že k nákupu dolarů je nikdo nenutil. Jen prý přispěli k nynějším problémům.

"Geithnerovy poznámky zastihly trh nepřipravený a investoři dolar prodávali. Já nevím, proč to řekl. Možná se jen snaží Číňany si naklonit," poznamenal viceprezident pro devizové obchody v newyorské Erste Bank Joe Francomano. "Jenže jeho slova se neberou na lehkou váhu, dluh Spojených států se blíží dvěma bilionům dolarů. A když to řeknete tak uštěpačně jako on, tak je to opravdu nezodpovědné," dodal.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o jedno procento na 1,3596 USD, bezprostředně po Geithnerových slovech vystoupilo až na 1,3649 USD. Dolar k japonskému jenu klesl o 0,3 procenta na 97,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK