E15: Šéfové a zaměstnanci některých českých bank nedostanou bonusy

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Ačkoli byl loňský rok pro české banky rekordně dobrý, manažeři i zaměstnanci některých z nich se musejí rozloučit s bonusy. Banky na příkaz svých zahraničních centrál, které se potýkají s problémy, musely odměny za loňské obchodní výsledky seškrtat. Týká se to ČSOB, ING, penzijního fondu a životní pojišťovny AXA a České spořitelny. Zcela zrušila odměny německá Commerzbank. Naproti tomu Komerční banka a Raiffeisenbank bonusovou politiku nemění. Informuje o tom dnešní vydání E15.

Česká spořitelna loni vytvořila rekordní zisk přes 15 miliard korun, členové představenstva však přesto podle blíže neurčeného zdroje deníku E15 odměny nedostanou. "Nakonec se rozhodlo, že se zachovají podobně jako jejich kolegové z dalších bank skupiny Erste," řekl deníku zdroj. Řadoví zaměstnanci o bonusy nepřijdou.

Bonusy pro bankéře přitom nejsou zanedbatelné - i u nižších manažerů tvořily v posledních letech až 40 procent platu. Mluvčí ING Alexandra Gjuričová deníku řekla, že banka odměny vyplatí. "Ovšem v souladu s rozhodnutím generálního ředitele ING Group jsme je výrazně zredukovali," dodala.

Hodnocení vrcholových manažerů je více závislé na zisku firmy. Podobné schéma má AXA. "Bonusy jsou vždy vázány na výsledky středoevropského regionu a na splnění individuálních cílů jednotlivých pracovníků. Do toho se samozřejmě promítá finanční krize. To znamená, že bonusy budou kráceny," uvedl pro deník mluvčí pojišťovny Marek Zeman.

Některé tuzemské banky krátí roční odměny pouze členům nejvyššího vedení, například zaměstnanci české Commerzbank ale budou bez bonusů všichni. "Tato zásada platí pro Commerzbank a všechny stoprocentní dceřiné společnosti, tedy i pro pobočku v Praze a Bratislavě. Uvědomujeme si, že se i naši zaměstnanci v roce 2008 velmi angažovali a podali mimořádné výkony. O to smutnější je, že dosažený výsledek na bonusy nestačí," řekla E15 šéfka českého zastoupení Commerzbank Jutta Walterová.

V ČSOB přijdou o bonusy pouze manažeři. "Bonusy budou výrazně nižší u topmanagementu. Jejich výše je primárně odvozována z čistého hospodářského výsledku, který byl výrazně ovlivněn importovanou finanční krizí a ve srovnání s minulým rokem klesl," vysvětlil mluvčí Ivo Měšťánek. Řadoví zaměstnanci nebudou na odměnách kráceni, protože je mají navázány na obchodní výkon. ČSOB loni klesl zisk o 90 procent, kvůli odpisům špatných investic.

O vyplacení loňských bonusů pro vedení ještě nerozhodla UniCredit Bank. "Záležitost bonusů pro nejužší vedení UniCredit Bank bude řešena, stejně jako v minulých letech, až v průběhu dubna," uvedl pro E15 mluvčí Tomáš Pavlík. Podle informací deníku E15 však manažeři bonusy dostanou. "Minimálně ti, kteří mají dobré výsledky," uvedl jeden ze zdrojů deníku.

Komerční banka podle mluvčí Moniky Klucové svou bonusovou politiku nijak nemění. Odměny v plné výši dostanou i zaměstnanci Raiffeisenbank. "Budou vyplaceny k březnové výplatě a možná budou dokonce vyšší než dříve," řekl E15 mluvčí banky Tomáš Kofroň. Podle něj zaměstnanci dostávají odměny na základě podílu na zisku a obchodních výsledků. Ty také v této bance byly loni rekordní. České pobočky Citibank a LBBW nechtěly otázku bonusů komentovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK