Japonské akcie díky vývoji v USA pokračují v růstu

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. března (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na středeční růst a díky relativně příznivým zprávám ze Spojených států hlavní index přidal skoro dvě procenta. Zájem byl o akcie exportérů, kteří by měli mít prospěch ze zlepšení stavu americké ekonomiky. Na devizovém trhu byl zájem hlavně o novozélandský dolar.

 

Index Nikkei 225 si připsal 156,34 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,84 procenta na 8636,33 bodu. Uzavřel tak nejvýše od 9. ledna. Širší index Topix vzrostl o jedno procento na 826,81 bodu.

Japonské akcie byly před dvěma týdny nejníže za posledních 26 let. Index Nikkei spadl pod 7000 bodů, za pouhé dva týdny ale dokázal zpevnit skoro o 1600 bodů, což je více než 22 procent.

Z exportérů zpevňovaly například akcie firem Sony, Canon či Advantest. K silnému růstu se přidaly také akcie společnosti Elpida Memory, hlavně díky zprávě, že firma posílí kapitál zhruba o 46 miliard jenů (asi 9,5 miliardy Kč).

K příznivější náladě přispěla i slova jednoho z amerických zákonodárců, podle něhož administrativa prezidenta Baracka Obamy zřejmě doporučí další pomoc automobilkám.

"Japonským akciím pomohly spekulace, že díky očekávané další pomoci americkým automobilkám budou později zpevňovat rovněž akcie v USA," řekl k situaci na trhu hlavní analytik makléřské společnosti Meiwa Securities Masajoši Jano. "Pokud jde o americkou ekonomiku, investoři už začínají být větší optimisté," dodal.

Na devizových trzích byl zájem především o novozélandský dolar, který si díky vyšším úrokovým sazbám připsal zisky vůči japonskému jenu i americkému dolaru. Na americkou měnu měla nepříznivý vliv slova amerického ministra financí Timothyho Geithnera, který řekl, že je nakloněn návrhu Číny rozšířit využití měnového koše Mezinárodního měnového fondu.

Novozélandský dolar zpevnil k dolaru americkému o 1,25 procenta na 0,5745 USD, vůči japonskému jenu si připsal 1,68 procenta na 56,16 JPY. Americký dolar k jenu vzrostl o 0,2 procenta na 97,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK