Raiffeisen International: Rekordní loňský zisk 982 milionů euro

26.03.2009 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Zisk Raiffeisen International loni vzrostl o 17 procent na 982 milionů euro. Celková aktiva se zvýšila o 17 procent, vzrostly klientské vklady i úvěry. Představenstvo Raiffeisen International navrhne valné hromadě vyplatit dividendu 0,93 eura na akcii.

Raiffeisen International Bank-Holding AG loni vykázala další rekordní zisk, a to navzdory potížím, světové finanční krizi. Konsolidovaný zisk vzrostl o 17 procent na 982 milionů euro. Zisk před zdaněním dosáhl 1,43 miliardy eur a výnos na akcii se tak zvýšil z 5,80 na 6,39 eura. Představenstvo proto valné hromadě navrhne výplatu dividendy ve výši 0,93 eura na akcii. V samotném čtvrtém čtvrtletí dosáhl konsolidovaný zisk banky 120 milionů euro.

„Přes výrazné zhoršení makroekonomického prostředí jsme opět dosáhli rekordního zisku, což potvrzuje udržitelnost našeho obchodního modelu,“ uvedl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic. „Byli jsme schopni rychle reagovat na zpomalení regionu a díky podniknutým krokům jsme dostatečně připraveni čelit roku 2009,“ dodal. Skupina mj. výrazně zpřísnila kritéria při poskytování úvěrů, omezila poskytování úvěru v cizích měnách a v některých zemích, jako je Ukrajina či Maďarsko, i propouštěla.

Výrazně vzrostla rovněž tvorba opravných položek, nárůst dosáhl 119 procent na 780 milionů eur.  „Vyšší tvorba opravných položek jednak odráží vývoj v loňském posledním čtvrtletí, ale je také výsledkem našeho tradičně konzervativního přístupu,“ vysvětlil finanční ředitel skupiny Martin Grüll.

Skupina se v loňském roce zaměřila především na vklady klientů, které meziročně vzrostly o devět procent na 44,2 miliardy eur. „Přes všeobecnou nedůvěru klientů vůči bankám se nám podařilo zvýšit klientské vklady. Odráží to vysokou důvěru klientů ve značku Raiffeisen a naší dlouhodobou strategii,“ dodal Stepic.

Poskytnuté úvěry vzrostly o 18 procent na 58 miliard eur. Celková aktiva skupiny dosáhla 85,4 miliardy eur, což je o 17 procent více než na konci roku 2007.

K loňskému zisku nejvíce přispěly obchody v zemích Společenství nezávislých států, které se na celkovém zisku podílely 40 procenty. Podíl zemí jihovýchodní Evropy dosáhl 33 procent a střední Evropy 27 procent.

Ke konci loňského roku skupina obsluhovala téměř 14,7 milionu klientů. Ti měli k dispozici 3231 poboček, což představuje nejširší pobočkovou síť ve střední a východní Evropě. Kromě toho mohou klienti využít téměř 6600 bankomatů a více než 60 hypotečních center.

K zisku v roce 2009 podle Stepice nejvíce přispěje obchodování s firemními klienty. V bankovnictví pro soukromé osoby bude i nadále největší výhodou skupiny rozsáhlá pobočková síť. Vzhledem k obtížným tržním podmínkám budou nové produkty vyvíjeny především v oblasti pojištění, vkladových produktů a služeb pro klienty s nadprůměrnými příjmy.

Vývoj poskytnutých úvěrů bude zhruba na úrovni roku 2008, skupina se zaměří především na udržování současného úvěrového portfolia a řízení rizik. Skupina se dále zaměří na snižování růstu nákladů, počet poboček zůstane zhruba na stejné úrovni jako na konci roku 2008.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy