UNIQA: Pojistný trh letos zpomalí růst na tři procenta

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Nárůst českého pojistného trhu letos zpomalí na zhruba tři procenta. Novinářům to dnes řekl generální ředitel pojišťovny UNIQA Martin Žáček s tím, že o přibližně tři procenta by mělo růst neživotní i životní pojištění, běžně placené životní pojištění by mohlo růst o něco více. Pojišťovny vybraly v roce 2008 na pojistném 136,6 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 4,9 procenta.

Oslabení dynamiky pojistného trhu bude podle Žáčka důsledkem horšících se ekonomických výsledků země s negativními průvodními jevy, jako jsou rozkolísaná koruna, rostoucí nezaměstnanost, horší dostupnost úvěrů, omezování výroby a problémy s vývozem. To se odrazí v životní úrovni obyvatelstva; část lidí pocítí krizi na vlastní kůži a bude nucena upravit dosavadní konzumní návyky a strukturu výdajů, dodal.

UNIQA, která patří do desítky největších pojišťoven na domácím trhu, vybrala v roce 2008 na pojistném podle předběžných údajů 4,38 miliardy korun, tedy meziročně o 15,7 procenta více. Hospodářský výsledek má pojišťovna již auditovaný, ale nemůže jej zveřejnit dříve, než tak učiní mateřská skupina. "Hospodářský výsledek je na úrovni předchozího roku," podotkl nicméně Žáček. V roce 2007 UNIQA vytvořila zisk před zdaněním kolem 190 milionů korun.

Neživotní pojištění se na loňském výsledku podílelo předepsaným pojistným 3,2 miliardy Kč, životní pojištění 1,18 miliardy korun. Zatímco tahounem růstu v roce 2007 bylo životní pojištění, loňský výsledek zajistily především výsledky neživotních odvětví, která meziročně posílila bezmála o 20 procent. Životní pojištění vzrostlo o 6,5 procenta. Téměř celý přírůstek byl v běžně placeném pojištění, zatímco jednorázové životní vklady prakticky stagnovaly.

Výrazně narostl loni celý kmen smluv UNIQA pojišťovny, která koncem roku evidovala 490.800 smluv. Proti roku 2007 to bylo o 18 procent více.

Největší loňskou škodou byl požár Levého křídla Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze, za který už UNIQA společně s Českou podnikatelskou pojišťovnou vyplatila zálohu 40 milionů korun. Ukončení šetření škody se předpokládá přibližně do konce prvního pololetí 2009.

Hlavním akcionářem pojišťovny UNIQA je s 83,33 procenta největší rakouská pojišťovací skupina UNIQA. Ta má na rakouském pojistném trhu téměř pětinový podíl. Druhým akcionářem je od května 2000 Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Pojišťovna vznikla v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, koncernový název převzala v polovině roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK