Česko je v technologické vyspělosti na 32. místě ze 134 zemí

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 26. března (ČTK) - Česká republika postoupila v letošním světovém žebříčku hustoty komunikačních sítí o čtyři pozice výše na 32. místo mezi 134 státy. Zprávu o Globálních informačních technologiích 2008-2009 dnes vydalo Světové ekonomické fórum. V čele žebříčku se umístily severské země.

Zpráva upozornila na to, že Česká republika na stupnici stabilně zlepšuje svoji pozici, a to v absolutních číslech i vzhledem ke světovému průměru. Tento postup by si Česko mělo udržet kvůli schopnosti konkurovat a vytvářet bohatství, doporučuje fórum.

Loni byla ČR na 36. místě, ale ze 127 zemí. Již v minulém roce byl počet zemí zařazených do studie rekordní.

Sítě s rychlým přenosem dat se staly základní infrastrukturou všech států a přispějí k překonání současné hospodářské krize, zdůraznila zpráva. Připomněla také, že nezbytným motorem růstu jsou dobrá vzdělávací základna, technologická připravenost a inovace.

Žebříček vede Dánsko následované Švédskem jako v loňské stupnici. Letos se ale na třetí pozici dostaly Spojené státy a na čtvrté místo Singapur. Loňská trojka Švýcarsko sestoupila na páté místo.

V porovnání dostupnosti širokopásmových sítí je Česko výrazně nad průměrem regionu i výše než státy s podobnými příjmy obyvatel. Země je ale výrazně za nejlepšími státy s přibližně stejně velkou populací.

Index dostupnosti komunikačních sítí (The Networked Readiness Index) poměřuje, jak jsou státy připraveny využívat informační a komunikační technologie. Index hodnotí prostředí ICT v podnikatelské sféře, infrastruktuře a míru vládní podpory, dostupnost ICT pro využívání jednotlivci, podnikatelskou sférou a vládami a skutečné využívání nejnovějších informací a dostupných komunikačních technologií.

Index NRI tvoří kombinace dat z veřejně dostupných zdrojů a výsledků průzkumu Executive Opinion Survey, což je komplexní každoroční průzkum vedený Světovým ekonomickým fórem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK