Srbsko si půjčí od MMF tři miliardy eur

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 26. března (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) se dohodl se Srbskem, že mu půjčí tři miliardy eur (přes 80 miliard korun). Úvěr by měl zemi pomoci uskutečnit rozsáhlé škrty v rozpočtových výdajích, které si vyžádala slábnoucí ekonomika. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Srbský HDP letos téměř s jistotou klesne," uvedl šéf delegace MMF v Srbsku Albert Jaeger. Dodal, že letošní hospodářský pokles pravděpodobně dosáhne dvou procent a že v příštím roce bude srbská ekonomika zřejmě stagnovat.

Nový úvěrový program MMF, který nahrazuje lednovou půjčku 520 milionů dolarů (přes deset miliard korun), počítá s dalšími škrty v rozpočtových výdajích, které by měly kompenzovat výpadek v rozpočtových příjmech. Ten je důsledkem nečekaně prudkého zpomalení srbské ekonomiky, píše agentura Reuters.

Sousední Rumunsko se ve středu dohodlo s MMF, že od něj získá úvěr 12,9 miliardy eur. Dalších pět miliard eur úvěru dnes Rumunsku "přiklepla" Evropská komise. Celkem chce Bukurešť získat na mezinárodních úvěrech 20 miliard eur. Vedle MMF a EU by měly peníze poskytnout Světová banka a další zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK