Pražská burza dnes vylepšila dvouměsíční rekord o půl procenta

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Pražská burza dnes dále rostla a vylepšila tím více než dvouměsíční maximum. Poptávka se nejvíce projevila na ceně akcií sítě autobazarů AAA Auto, těžební společnosti New World Resources (NWR) a textilní firmy Pegas Nonwovens. Hlavní index PX zpevnil o 0,46 procenta na 810,7 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie sítě autobazarů AAA Auto přidaly výrazných 9,31 procenta na 5,87 koruny. Firma AAA Auto oznámila, že loni prohloubila ztrátu na 28 milionů eur, tedy zhruba 750 milionů korun. To je téměř šestkrát více proti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007. Investoři ale podle analytiků zřejmě vsadili na předpověď vedení AAA, že letos se firma vrátí k zisku.

Akcie těžební firmy NWR získaly 6,27 procenta na 74,39 koruny. NWR, majitelka černouhelné firmy OKD, nekoupí podíl v ukrajinském producentu železné rudy a pelet, společnosti Ferrexpo. K přehodnocení svého rozhodnutí z října loňského roku přistoupilo představenstvo NWR i na nátlak akcionářů. Změnu oznámila NWR ve středu večer. Podle obchodníků tím vznikla šance i na vyšší dividendu.

Cena akcií společnost Pegas stoupla o 3,98 procenta na 238 korun a akcií chemické skupiny Unipetrol o 3,27 procenta na 129,6 koruny. Naopak akcie mediální skupiny CME po předešlém silném růstu odepsaly 6,9 procenta na 265,8 koruny.

S akciemi realitní firmy Orco Property se dnes na pražské burze celý den neobchodovalo. Důvodem pozastavení bylo oznámení Orka o řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Obchodování bude obnoveno v pátek, potvrdil mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Akcie firmy Orco se dnes ovšem obchodovaly na varšavské burze, kde kolem 16:00 ztrácely zhruba čtvrtinu na v přepočtu asi 117 korun. V Praze akcie Orka ve středu uzavřely na ceně 157,05 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK