Koruna obrátila vývoj a posílila na 27,18 Kč/EUR a 20,05 Kč/USD

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká měna dnes v závěru obchodování posílila k euru i dolaru. Zastavila tak oslabování, které vyvolalo úterní vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Krátce po 17:00 se obchodovala ve srovnání se středečním závěrem k oběma hlavním měnám zhruba o deset haléřů silnější na 27,18 Kč/EUR a 20,05 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové byla druhá polovina obchodního dne již znovu ve znamení posilování. "Kurz tak dokázal během chvíle posílit znovu až na 27,10 Kč/EUR. Nebude trvat déle než několik hodin, a negativní dopad pádu vlády na kurz bude anulován úplně," dodala Šichtařová.

Kurz koruny je podle ní nejcitlivějším ekonomickým indikátorem napětí v ekonomice. "Vliv vlády na ekonomiku je tedy mnohem menší, než se obvykle předpokládá," míní Šichtařová s tím, že v dalších týdnech čeká korunu spíš mírné zpevnění.

Podle ní kurz měny obvykle více reaguje na opatření měnové politiky centrální banky než hospodářské politiky vlády. "Česká národní banka dnes ale koruně žádný impulz k pohybu nedodala, když ponechala své základní úrokové sazby beze změny," doplnila Šichtařová. Klíčová dvoutýdenní reposazba v souladu s očekáváním trhu zůstává na 1,75 procenta.

Zatímco koruna je v relativním klidu, na eurodolarovém trhu je podle Šichtařové živo. "Během dne sice dolar oslabil až na 1,3640 USD/EUR, ale odpoledne všechny ztráty zase vymazal a posílil až k hladině 1,3540 USD/EUR," uvedla. Pochmurné vyhlídky americké i evropské ekonomiky podle ní nahrávají dolaru, ke kterému se investoři stále v nejisté době rádi uchylují. "Dokonce čím horší zprávy o stavu světové ekonomiky přichází, tím lépe se dolaru daří," dodala Šichtařová.

Americký dolar se vůči euru krátce po 17:00 obchodoval na 1,3554 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK