WTO: Svět sklouzává k obchodnímu protekcionismu

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 26. března (ČTK) - Svět od počátku tohoto roku "zřetelně sklouzává" k obchodnímu protekcionismu, který by mohl udusit jakékoli zárodky oživování z ekonomické krize. Před upadnutím do ochranářství dnes ve zprávě pro členské země varoval generální ředitel Světové obchodní organizace Pascal Lamy.

Nástup vyloženě tvrdého protekcionismu zatím bezprostředně podle WTO nehrozí, nebezpečí však spočívá v postupném vršení různých obchodních omezení, uvádí se ve zprávě. Ještě na počátku roku se mnohé země pokušení ochranářství zdály úspěšně odolávat, "od té doby však je patrné zřetelné sklouzávání", uvedl Lamy.

Obchodní bariéry a vyšší cla nyní postupně zavádí jedna země za druhou v čele s americkou vládou Baracka Obamy. Lamy upozornil, že pokud se ekonomiky obchodním restrikcím nebudou bránit, pak nebudou fungovat ani nákladné balíky stimulace ekonomiky rozpočtovými výdaji. Protekcionismus by mohl "zaškrtit mezinárodní obchod a podkopat efektivnost vládních politik" na podporu růstu.

Hrozba protekcionismu ve světě bude jedním z témat summitu skupiny zemí G20, který se. příští týden v Londýně. Ochranářské kroky v USA vedly ve 30. letech minulého století k ochromení globálního obchodu, k tomu, že se recese změnila ve všeobecnou depresi, a nakonec přispěly i k propuknutí světové války.

Listopadový summit G20 vyzval členské země, aby nevztyčovaly nové obchodní bariéry, desítky případů obchodních restrikcí však ukazují, že tato výzva je ignorována. Světová banka minulý týden ve zprávě uvedla, že plných 17 členů G20 a další země zavedlo od listopadu 47 opatření omezujících obchod. Často je to, jako například v USA s klauzulí "Buy American", součást plánů na stimulaci ekonomiky. Lamyho zpráva kupříkladu uvádí 17 opatření 12 zemí na podporu automobilového sektoru, která prospívají domácím firmám na úkor dovozu.

K novým ochranářským tlakům může podle Lamyho vést podpora nekonkurenceschopných odvětví a odkládání nezbytné restrukturalizace. Něco podobného se podle něho dělo v 70. a 80. letech.

WTO podle Lamyho zjistila trend nárůstu dovozních cel i mimocelních bariér v podobě různých norem a požadavků. Také se zastavil trend snižování antidumpingových šetření a loni počet těchto případů vzrostl o 27 procent na 207. Antidumpingová šetření jsou v rámci WTO povoleným opatřením proti dovozu, bývají však zneužívána jako nástroj ochrany domácích výrobců.

Zpráva WTO vyčíslila od loňského září 71 opatření ze strany 23 členů (EU je chápána jako jedna členská země), která omezují dovozy nebo podporují vývoz. Naopak 12 zemí přijalo za tu dobu celkem 25 kroků, které obchod usnadňují a uvolňují.

WTO tento týden ve výroční zprávě sdělila, že světový obchod v letošním roce v důsledku hospodářské krize utrpí nejhlubší propad od druhé světové války a jeho objem se sníží o devět procent. Loni se růst obchodu loni kvůli nástupu globální krize zpomalil na pouhá dvě procenta z šestiprocentního růstového tempa v roce 2007 a ve druhém pololetí úplně stagnoval. Světový obchod přitom až dosud rostl každoročně bez přestávky od roku 1982.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK