Viceguvernér Hampl vyhrál po 3 letech spor s ČSOB

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl se nemusí ČSOB omlouvat ani platit odškodnění za kritiku v médiích, že se banka špatně starala o majetek po zkrachovalé IPB. Rozhodl tak ve čtvrtek městský soud v Praze a případ uzavřel. ČSOB v roce 2006 zažalovala Českou konsolidační agenturu (ČKA) a Hampla jako jednoho z bývalých šéfů agentury a požadovala odškodnění deset milionů korun a omluvu na půlstránkových inzerátech v denících, v nichž kritické výroby zazněly.

ČSOB se například nelíbily Hamplovy výroky, že se ministr financí chová jako by byl placený zaměstnanec ČSOB a že by banka měla českému státu zaplatila za chyby, kterých se při správě pohledávek dopustila.

"Ta vyjádření nepřekročila mez přípustné kritiky," uvedla soudkyně Zuzana Čížková, podle níž výroky Hampla i dalších představitelů agentury banku ani nepoškodily. Místo toho, aby dostala deset milionů, tak bude banka muset platit více než 250.000 Kč na nákladech řízení.

Hampl si za svými tehdejšími výroky stojí. "Rozhodnutím soudu jsem potěšen," řekl HN. ČSOB výsledek sporu komentovat nechce. "Než dostaneme písemné odůvodnění, tak se nebudeme vyjadřovat," řekl HN mluvčí banky Ivo Měšťánek. Až pak banka zváží odvolání.

To, zda bylo tvrzení pravdivé a ČSOB nepoškodila stát, přitom soudkyně nezkoumala. "Nebylo to nutné. Navíc by člověk musel znát výsledky všech obchodů a sporů, co měli mezi sebou," řekla deníku.

Spor má počátky v roce 2000, kdy IPB zkrachovala. Stát její aktiva tehdy předal ČSOB a zavázal se hradit případné špatné úvěry. V roce 2005 proto také státí konsolidační agentura převzala v rámci garancí rizikové pohledávky za 11 miliard korun a bance za ně zaplatila plnou sumu. Jenže vzápětí agentura zjistila, že se při jejich správě banka dopustila chyb a část peněz chtěla zpět. Banka to odmítala a spor, který se přelil i na stránky novin, se rozhořel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK