Co týden dal?

19.04.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Co se odehrálo významného ve světě, v Čechách a na našem serveru? Připravili jsme pro Vás stručný výtah z toho nejzajímavějšího...Máte se na co těšit!

Posledních 7 dní ve světě

Neuvěřitelných 100 dolarů přibližně stojí založení firmy v daňových rájích. Stačí zavolat na Seychely a za pět minut máte založenou společnost i s výpisem z obchodního rejstříku. Zájem klientů v poslední době výrazně roste a tak pokud je Vaším cílem minimální kontrola toku peněz a klientská anonymita, stačí si jen vybrat jeden z daňových rájů. Na výběr máte například Kajmanské ostrovy, Kypr, Bahamy apod.  Například na Svatém Vincentu stojí založení společnosti 100 dolarů, roční správa pak vyjde na 950 USD.

Elektromobil na leasing? Proč ne? Poprvé v historii si lze na leasing koupit elektromobil. Jako první mají tuto možnost obyvatelé Velké Británie, kterým nabídla automobilka Ford na splátky elektrické vozítko s názvem "Th!nk city". Nabídka však pro všechny a ale pouze pro osoby a firmy působící v oblasti dálnice M25.
Dvousedadlový Th!nk city je tichý a k životnímu prostředí ohleduplný vůz, který při provozu nevypouští do ovzduší žádné emise. Jeho termoplastická karoserie je téměř stoprocentně recyklovatelná. Vozítko díky své maximální rychlosti 56 mil/hod. (cca 90 km/hod.) stačí tempu městského provozu.

...více informací ze zahraničí naleznete na našem serveru v jednotlivých sekcích

Posledních 7 doma

Den daňové později je rok od roku později. Den, od kterého přestává občan pracovat na stát a začíná vydělávat sám na sebe, se nazývá "Dnem daňové svobody". Letos připadne na jedenáctý červen. Z toho vyplývá, že prvních 161 dní letošního roku vydělává totiž průměrný Čech pouze na běžné výdaje veřejných rozpočtů. Ty mimo jiné zahrnují státní, krajské a obecní rozpočty nebo výdaje transformačních institucí, které poplatníci financují ze svých daní. Ve zbývajících 204 dnech už lidé pracují pro své vlastní potřeby.

Přesně 1437 zájemců požádalo Státní fond rozvoje bydlení v prvních dvou dnech vyřizování žádostí o zvýhodněný úvěr. Téměř většina z žadatelů žádá o úvěr v horní hranici 200 000 korun. Fond má na tyto úvěry vyčleněno 350 miliónů korun, takže se další žadatelé nemusí bát, že by se na ně nedostalo. Celkově by měl fond uspokojit asi 1750 žadatelů, v případě že by všichni žádali o úvěr 200 000 korun.

Obyvatelstvo v ČR více utrácí  ale lépe na tom není. Podle růstu tržeb v super a hypermarketech koncem minulého roku to vypadalo, že mají lidé dost peněz a žije se jim lépe. Ale skutečnost je jiná. Ze zprávy Českého statistického úřadu o ekonomickém a sociálním vývoji ČR v minulém roce a z informací o vývoji maloobchodních tržeb za první dva měsíce tohoto roku vyplývá, že obyvatelstvo jen více utrácí. Statistiky říkají, že čisté peněžní příjmy na 1 člena domácnosti zaměstnanců činily v roce 2001 v průměru měsíčně 7801 Kč, což bylo o 567 Kč více než v roce 2000. Na to navazují nominálně čisté příjmy, které se v těchto domácnostech zvýšily o 7,8 %, avšak reálně (vzhledem k inflaci) si mohly pořídit více zboží a služeb pouze o 3,3 procenta.

Podle posledních tuzemských statistik Policejního prezidia ročně zmizí vozy za 4 miliardy korun. Obrovský růst tohoto druhu zločinnosti zaznamenali policisté od roku 1988, kdy se kořistí zlodějů staly pouhé čtyři tisíce aut. O tři roky později to byl více než dvojnásobek a před pěti lety už vyhlížela situace přímo hrozivě - téměř 30 tisíc případů. Loni už ale bylo ukradeno o osm tisíc automobilů méně než před pěti lety. Policisté našli zloděje zhruba v šestnácti procentech případů. Nejoblíbenější značkou zločinců jsou podle statistik dlouhodobě škodovky, volkswageny, zloději často kradou také peugeoty, renaulty, fiaty a audiny.
Téměř třetinu krádeží mají na svědomí cizinci, především občané bývalé Jugoslávie, Bulharska, Polska a bývalého SSSR. Ti nejčastěji vytvářejí gangy, jejichž členové mají přesně rozdělené role - tipaři, zloději, osoby, které auta upravují, shánějí k nim doklady a distribuují vozidla k prodeji. Nad nimi bdí organizátor.

Vojáci, ti se mají! Na co mají vojáci z povolání nárok? Divili byste se, ale o vojáky z povolání je postaráno ze všech státních zaměstnanců nejlépe. Každý měsíc se jim vyplácí přídavek na bydlení, který je nyní 1,5 násobek minimální mzdy (5700 Kč). Dále jim je jednorázově vyplácí náborový příspěvek, který může být od 15 až do 80 tisíc korun. Vojáci z povolání také pobírají výsluhový příspěvek, který se jim vyplácí každý měsíc v plné výši a potom je o něco nižší. Může však v důchodu dosáhnout až 55% mzdy, kterou voják v činné službě pobíral čtvrt roku před odchodem do zálohy. A jako perličku může voják dostat při odchodu jednorázově až šest platů.

Každý čtvrtý Čech má penzijní připojištění. Penzijně připojištěno je v České republice už více než dva a půl milionu lidí. Přestože je možné smlouvu s penzijním fondem uzavřít v jakémkoli věku, odborníci varují: začít myslet na důchod až po padesátce je pozdě. Penzijní připojištění je vhodné uzavřít už na počátku aktivního věku, nejpozději do třicítky. Jenom tak je možno naspořit částku, která může výši penze podstatněji ovlivnit.


Posledních 7 dní na našem serveru

Každý den v 18.20 uslyšíte na rádiu Impuls další z našich finančních rad a tipů, jak ušetřit Vaší peněžence. Máte zajímavé téma, které chcete slyšet? Napište nám.

Připravili jsme pro Vás speciální stránku Finance pod drobnohledem, kde se budeme zaměřovat na horká témata. Najdete tam komentáře a analýzy vývoje zdražování benzínu a ostatních ropných produktů jak v ČR tak i v zahraničí, můžete si přečíst články týkající se stále silnější koruny dosahující historického maxima, jistě uvítáte komentář k vývoji eura jeho predikci na nejbližsích 6 měsíců apod. V nejbližším týdnu můžete očekávat další zajímavé komentáře horkých témat.

Hledáte nový byt, dům, pozemek nebo kancelář? V nové sekci na adrese http://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost jsme pro Vás připravili možnost vyhledávání v nejširší nabídce nemovitostí v ČR ve spolupráci s www.reality.cz.

V sekci ekonomika na Vás čekají zbrusu nové a aktuální údaje ze světa ekonomických dat, zpráv a událostí v ČR i v zahraničí. Podívejte se do Bankovnictví na běžné účty. Také by Vás mohly zaujmout informace o přímém bankovnictví.


Anketa

Ptali jsme se Vás v tomto týdnu, zda jste už slyšeli na rádiu Impuls naše finanční rady a tipy. Podle výsledků ankety poslouchalo rádio Impuls v 18:20 již 26%. Ještě jste naše denní rady a tipy, jak ušetřit neslyšeli? Stačí jen naladit Impuls a vzhůru do světa finančních úspor a rozmnožování Vašich peněz!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU