Sněmovna vrátila poslaneckou diginovelu k novému projednání

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna vrátila k novému projednávání ve výboru poslaneckou novelu, která má usnadnit přechod rozhlasu na digitální vysílání. Její konečné schvalování se tak oddálilo. Návrh na vrácení vznesla poslankyně KSČM Ivana Levá, její stranický kolega Vladimír Koníček navrhl novelu rovnou zamítnout. Jeden z předkladatelů, Petr Pleva (ODS), chtěl naopak zkrátit lhůtu k projednání tak, aby sněmovna mohla novelu schvalovat již příští týden.

Poslanci z kulturního výboru a mediální komise koncem února doporučili proti původnímu návrhu snížit rozsah celoplošného pokrytí a zároveň omezit spojování rozhlasových stanic s jedním vlastníkem do jedné společnosti.

Pleva již dříve řekl, že komporomis spočívá mimo jiné ve snížení rozsahu celoplošného pokrytí z původně navrhovaných 90 na 80 procent obyvatel, kteří by mohli rozhlasové vysílání přijímat.

I tak to bude zvýšení v porovnání s platným zákonem, který stanoví jednotnou hranici 70 procent pro rozhlasové i televizní vysílání. Pokud nyní jedna fyzická nebo právnická osoba vlastní více licencí k regionálním a lokálním rozhlasovým stanicím, nesmí součet pokrytí těchto spřízněných stanic překročit hranici 70 procent obyvatel ČR. Novela i tuto hranici zároveň zvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK