Americké vládě už vysoké firemní prémie asi tolik vadit nebudou

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. března (ČTK) - Americká vláda zřejmě začíná ztrácet motivaci bojovat proti vysokým prémiím ve firmách, které fungují s podporou peněz daňových poplatníků. Washington obvinil banky a finanční společnosti, že jsou zodpovědné za chaos, v němž se ocitla ekonomika. Pomoc těch samých firem přitom bude vláda potřebovat, když se bude snažit dát věci do pořádku. Informuje o tom agentura AP.

Výbor pro finanční služby ve Sněmovně reprezentantů ve čtvrtek přijal mírnější alternativu k návrhu zákona z minulého týdne, v němž se počítalo s uvalením daně ve výši 90 procent na zaměstnanecké prémie ve firmách, které využívají peněz daňových poplatníků. V nové verzi už se ale předpokládá, že zachráněné firmy budou moci prémie vyplácet za normálních podmínek, nicméně vláda musí nejprve vždy kývnout, že prémie nejsou přehnané.

Co jsou bezdůvodné či příliš vysoké prémie, to určí finanční regulátor ve spolupráci s ministerstvem financí. Právě ministr financí Timothy Geithner má ale podle AP značný díl viny na tom, že se kolem prémií rozhořel takový hněv. Geithner totiž nedokázal zabránit výplatě prémií v objemu kolem 165 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy Kč) v pojišťovně American International Group (AIG).

Senát ale návrh zákona, který se minulý týden bez úspěchu snažili prosadit demokraté, zatím odložil. Návrh předpokládal, že vysoké dani bude podléhat zhruba 70 procent zaměstnaneckých prémií vyplacených v AIG a dalších firmách, které ze státních prostředků dostanou na záchranu více než 100 milionů dolarů (přes dvě miliardy Kč).

AIG od loňského podzimu získala nebo může získat ze státních prostředků více než 182 miliard dolarů (asi 3,64 bilionu Kč). Část těchto peněz ale převedla investorům či zahraničním bankám, které prováděly vysoce riskantní sázky na kolaps amerického realitního trhu.

Washington patrně musel změnit postoj, protože si uvědomil, že pokud bude firmám až příliš diktovat, kolik peněz mohou vyplatit manažerům, pak se může snadno stát, že finanční firmy nebudou ochotny s vládou na obnově fungování finančního systému spolupracovat. Firmy patrně mají obavy, že později budou démonizovány jako ti, kteří zneužívají veřejné prostředky.

Geithner v pondělí navrhl nový vládní program, který by spoléhal na pomoc soukromých investorů. Ti by měli v koordinaci s vládou zajistit, že z bilancí bank zmizí špatné úvěry až za jeden bilion dolarů (přes 20 bilionů Kč). Geithner předpokládá, že pokud se banky těchto "toxických aktiv" zbaví a zlepší se jejich bilance, začne znovu fungovat úvěrový trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK