Značka pro úsporné spotřebiče se může rozšířit i na další výrobky

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (zpravodajka ČTK) - Značka CE, která označuje úsporné domácí spotřebiče, které nižší spotřebou elektřiny šetří životní prostředí, se v budoucnu rozšíří i na další výrobky. České předsednictví EU totiž tento týden dovedlo členské státy EU a Evropský parlament k dohodě ohledně nové směrnici o ekodesignu. Předsednictví o tom informovalo v tiskové zprávě.

Doposavad mohly ekoznačku dostat pouze k životnímu prostředí šetrné výrobky jako počítače, pračky nebo ledničky, které přímo spotřebovávají elektrickou energii. Nově by mohla značka CE označovat třeba i okna nebo izolační materiály, které samy elektřinu nespotřebovávají, nýbrž ovlivňují celkovou spotřebu energie.

"Směrnice naplňuje priority českého předsednictví hned v několika ohledech - posílení vnitřního trhu, zvýšení energetické účinnosti a zlepšení ochrany životního prostředí," uvedla zástupkyně velvyslankyně ČR v unii Jana Reinišová. "Stanovuje totiž jasná kritéria na vybrané výrobky, která platí po celé EU. Tím odstraňuje bariéry přeshraničnímu obchodu, které vznikají kvůli rozdílným národním požadavkům," dodala.

Směrnice určuje minimální požadavky na konstrukci vybraných výrobků, které mají zajistit jejich šetrnost vůči životnímu prostředí. Usnadňuje také volný pohyb zboží v rámci Evropské unie.

Současná směrnice o ekodesignu platí v EU od roku 2005. Nová norma by měla platit poté, co Evropský parlament potvrdí dohodu na jednom ze svých dalších plenárních zasedání. Celý proces musejí formálně uzavřít ministři členských států na některé z následujících Rady EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK