Zakázky v eurozóně v lednu klesly o rekordních 34 pct

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (ČTK) - Průmyslové zakázky v eurozóně se v lednu meziročně propadly o rekordních 34,1 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se zakázky meziročně snížily o 30,7 procenta. V České republice meziroční pokles zakázek podle Eurostatu činil 26,6 procenta.

Analytik Petr Dufek ze společnosti ČSOB upozornil, že propad průmyslových zakázek v Česku je sice značný, avšak ve srovnání s dalšími zeměmi EU či s celou unií ještě pořád menší. Podle Dufka lze navíc očekávat, že díky šrotovnému zavedenému v okolních zemích se propad zakázek českého průmyslu začne zpomalovat s tím, jak se začnou plnit kapacity tuzemského automobilového sektoru.

Objednávky v eurozóně se snížily ve všech kategoriích zboží, nejmírnější pokles zakázek nicméně podle Eurostatu zaznamenali výrobci zboží krátkodobé spotřeby. Údaje o zakázkách podle agentury Reuters posílí očekávání, že Evropská centrální banka příští týden opět sníží úrokové sazby se současného rekordního minima 1,5 procenta.

"Nejnovější čísla z evropského průmyslu zatím ještě nenaznačují dosažení pomyslného dna, a to ani přes tolik diskutované stimulační balíčky přijaté v řadě zemí. Je proto pravděpodobné, že ECB už příští týden sníží svoji hlavní úrokovou sazbu o dalšího půl procentního bodu," uvedl Dufek.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 1,5 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání utrpěla ekonomika zemí používajících euro pokles o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK