Mzdové tarify ve stavebnictví se od dubna zvýší o 2,3 pct

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Mzdové tarify ve stavebnictví vzrostou od dubna o 2,3 procenta. Mzdový dodatek ke kolektivní smlouvě uzavřely odbory se Svazem podnikatelů ve stavebnictví (SPS) na jeden rok. Řekl to předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv.

"Je to rozumný kompromis, který by mohl zlepšit naše vztahy v sociálním dialogu," uvedl šéf odborů. Odboráři však původně požadovali, aby mzdy stavbařů letos rostly až o 11 procent. SPS proti tomu navrhl zmrazení platů do poloviny roku.

Z dosud uzavřených podnikových kolektivních smluv porostou podle Antoniva zatím jen ve 25 stavebních firmách mzdy více, než na kolika se dohodly odbory s SPS v odvětvové smlouvě.

Ve stavebnictví se za leden podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně nepatrně zvýšil. ČSÚ uvádí růst o 0,1 procenta a nárůst průměrné měsíční nominální mzdy o 3,7 procenta na 24.152 korun.

Reálné mzdy, tedy po odečtení inflace, by se stavbařům letos mohly zvednout. Aktuální prognóza České národní banky počítá s tím, že inflace bude v průběhu letošního roku nejprve dále zvolna klesat až téměř k nulovým hodnotám, v závěru roku se však začne postupně zvyšovat a v prvním pololetí roku 2010 se dostane blízko nového inflačního cíle dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK