CI: Stát by měl kvůli krizi dále podporovat výrobní investory

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Stát by měl podle názoru vládní agentury CzechInvest v době hospodářské krize zachovat investiční pobídky také pro náročnější projekty zaměřené na výrobu. Se zrušením podpory výrobních investorů počítá novela zákona o investičních pobídkách z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, kterou v lednu schválila vláda a nyní předlohu projednává parlament. Podle novely by podporu v budoucnu mohly čerpat pouze technologická centra a centra sdílených služeb.

"Novela vznikala ještě před tím, než se stačily naplno projevit dopady globální ekonomické krize. Zrušení podpory pro výrobu nás postaví v konkurenci okolních států do nevýhodné pozice, protože nějakou formu pobídek nabízejí všichni naši sousedé," sdělila agentura CzechInvest, která spadá pod MPO. Vyjádření MPO ČTK shání.

Zachování podpory pro technologicky náročnou výrobu by Česku podle CzechInvestu mohlo pomoci lépe krizi překonat a zachovat zaměstnanost především v regionech mimo Prahu a další velká města, protože výrobní investoři vytvářejí největší počet pracovních míst.

Novela zákona o investičních pobídkách je podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Římana součástí protikrizového balíčku. Platnost upravených investičních pobídek byla stanovena na dva roky, aby více motivovaly investory zamířit do Česka právě nyní. Novela i nadále počítá s tím, že investoři mohou získat slevu na dani vypočtenou podle výše investice nebo objemu mezd.

Vláda MPO loni v dubnu uložila předložit novelu, která by původní zákon o investičních pobídkách zrušila. Porada ekonomických ministrů ale v srpnu rozhodla, že se má pouze změnit zaměření podpory.

Investiční pobídky jsou v Česku poskytovány od roku 1998. Pomocí tohoto systému investoři naplánovali v Česku investice za více než 413 miliard korun; celková maximální výše přislíbené podpory činí přes 148 miliard korun. Pomocí investičních pobídek bylo v ČR vytvořeno více než 87.000 pracovních míst.

ČR loni prostřednictvím CzechInvestu získala rekordních 213 investičních projektů, kterých bylo ve srovnání s rokem 2007 o 12 více. Hodnota investic ale meziročně klesla o 41 miliard korun na 30 miliard korun. Hlavní podíl totiž loni poprvé měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné. Zhruba 60 procent investičních projektů v hodnotě téměř deseti miliard korun loni připravily české firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK