Sdružení SOS Orco zprovoznilo internetové stránky

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Sdružení SOS Orco, které vzniklo kvůli ochraně zájmů drobných akcionářů realitní společnosti Orco Property Group, dnes oznámilo zprovoznění svých internetových stránek na adrese www.sosorco.cz. Orco ve čtvrtek oznámilo, že v Paříži získalo soudní ochranu před věřiteli.

Web má sloužit jako zdroj a výměna informací týkajících aktuálního vývoje Orka nejen pro členy sdružení a veřejnost, ale i pro zástupce profesních asociací či podnikatelských subjektů. Předseda sdružení Luboš Smrčka se již dříve v médiích vyjádřil, že usiluje o sesazení šéfa a současně zakladatele Orka Jeana-Françoise Otta. Členové sdružení prý aktuálně mají ve firmě kolem deseti procent a podíl chtějí dále navyšovat.

Zvyšovat balík kontrolovaných akcií prý chce i investiční společnost Prosperita, která ve firmě pravděpodobně kontroluje kolem pěti procent. Generální ředitel Prosperity Miroslav Kurka ve čtvrtek naznačil, že za rozhodnutím o ochraně před věřiteli bez vědomí významných akcionářů může být cílená manipulace s cenou akcií. Valná hromada Orka, která se má uskutečnit 30. dubna, tak bude mít pravděpodobně bouřlivý průběh.

Klíč k vyřešení celé situace však podle Karla Potměšila ze společnosti Cyrrus mají v rukou jiní hráči. "Banky/věřitelé zároveň budou klíčovou skupinou, která rozhodne o rozuzlení celé situace. Jejich vstřícný postup by Orku pomohl. Kdyby firma mohla rozložit splátky na delší čas, odložit některé z nich a podobně, je naděje na zvládnutí situace. Přísný přístup a snaha o rychlé splacení pohledávek ze strany bank pak představuje případ přesně opačný," sdělil.

Server www.patria.cz dnes s odvoláním na agenturu Bloomberg uvedl, že Orco připravuje jednání s držiteli dluhopisů o nových podmínkách výplaty cenných papírů v objemu 400 milionů eur (kolem 11 miliard korun). Firma prý také jedná s věřiteli o odložení splátek úvěrů v hodnotě 100 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK