OECD v nové prognóze prudce zhorší odhad poklesu ekonomiky

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. března (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) příští týden dál výrazně zhorší svou prognózu ekonomického vývoje v letošním roce. Ekonomice 30 vyspělých zemí světa předpoví souhrnný pokles o 4,2 procenta, uvedl dnes generální tajemník OECD Angel Gurría. Revidovanou prognózu OECD zveřejní 31. března.

Pro ekonomiky celého světa bude letošní rok "hrozný", protože údaje se v poslední době se stále zhoršují, řekl Gurría. V poslední listopadové prognóze OEDC předpověděla, že ekonomika klesne o 0,4 procenta.

"Víme, že ta čísla budou každý den stále horší a horší. A víme, že to bude hrozný rok," řekl Gurría novinářům.

Podle zdrojů z členských zemí by měla OECD předpovědět, že ekonomika eurozóny letos klesne o 4,1 procenta. V listopadu OECD předpovídala pokles jen o 0,6 procenta.

Gurría předpovídá, že summit zemí G20 příští týden dosáhne shody na určité koordinaci, podle něj však současné těžké problémy nebude možné vyřešit mávnutím kouzelné hůlky. Vlády podle něj musí zejména přispět k uvolnění ochromených úvěrových trhů tím, že vyřeší otázku problematických aktiv u bank. Ta nezahrnují již jen toxická aktiva z hypoteční krize a úvěrového boomu, ale také původně zdravé půjčky, které však padly za oběť ekonomickému propadu.

Gurría se také zmínil o otázce dolaru, jehož pozici světové rezervní měny nedávno zpochybnily země jako Čína a Rusko. "Dolar bude mít jako obvykle své slabé a silné chvíle, zůstane však i nadále rezervní měnou par excellence," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK