Koruna oslabila na 27,30 Kč/EUR, k dolaru více na 20,55 Kč

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Česká měna dnes lehce oslabila na 27,30 Kč za euro, kde stála před 17:00. K dolaru koruna ztratila následkem prudkého zpevnění americké měny na světových trzích výrazněji na závěrečných 20,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Středoevropské měny dnes oslabují. V pozadí stojí pokles ochoty investorů spekulovat, který se zrcadlí v poklesu cen akcií po celé Evropě," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Skutečně velmi špatnou zprávou" podle něj je to, že největší japonský výrobce elektroniky Hitachi uzavře koncem března svou českou továrnu na výrobu plazmových televizorů. Nyní hrozí, že podobně postižených továren bude ve střední Evropě více, dodal.

Velmi živo bylo podle Pikory na eurodolarovém trhu, kde dolar prudce posílil. Z ranních hodnot kolem 1,358 USD/EUR posílil až na 1,328 doraru za euro. Hlavním důvodem prý byla slova německého ministra financí o tom, že nerespektování Paktu stability a růstu EU by mohlo ohrozit důvěryhodnost jednotné měny. "Po velmi dlouhé době tak konečně někdo z povolaných poukázal na vnitřní problém unie," podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK