Americké akcie dnes kvůli vybírání zisků klesaly

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích zahájily poslední den týdne poklesem, protože investoři vybírali zisky z růstu minulých dní. K poklesu výrazně přispěl energetický sektor, kde akcie oslabovaly pod tlakem propadu cen ropy.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (17:00 SEČ) klesl o 1,2 procenta na zhruba 7826 bodů. Stejným tempem oslabil i širší index S&P 500. Souhrnný index trhu Nasdaq ztrácel 1,3 procenta a byl kolem 1566 bodů.

V posledních dnech akcie výrazně rostly díky nadějím na brzký konec ekonomické recese a nástup oživení. Zotavení akcií však nemá trvalejší charakter, protože mezi investory převládá pocit nejistoty, zejména okolo vládních plánů na očištění bankovního sektoru a nastolení nové regulace finančního systému. Dnes bude prezident Barack Obama mluvit s předními bankéři o stavu ekonomiky a finančního sektoru.

Cena americké ropy dnes klesla pod 52 dolarů za barel, což oslabilo akcie ropných koncernů. Akcie společnosti Exxon Mobil a Chevron ztrácely zhruba dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK