Guvernér NBS: Odhady slovenského HDP se můžou dále zhoršovat

28.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Další odhady vývoje ekonomického růstu Slovenska pro rok 2009 budou pravděpodobně horší, než se očekávalo. Můžou se přiblížit nule, možný je ale i propad do mínusu. V Praze na mezinárodní konferenci o euru v nových členských zemích EU to dnes řekl guvernér slovenské centrální banky (NBS) Ivan Šramko.

Slovensko, které je od počátku letošního roku 16. členem eurozóny, snížilo v únoru odhad růstu HDP na letošní rok na 2,4 procenta z předchozích 4,6 procenta. Také slovenský ministr financí Jan Počiatek však minulý týden připustil, že odhad se bude muset pravděpodobně ještě dále snížit.

Hospodářská krize je v regionu střední a východní Evropy podle guvernéra NSB teprve na počátku. Je proto prý jen obtížné odhadnout, co se bude dále dít s jednotlivými měnami. Přesto je však bankovní systém v regionu stabilní a nepotřebuje žádné sanace, konstatoval Šramko.

Za hlavní hrozbu pro slovenskou ekonomiku považuje guvernér pokles zahraniční poptávky. Malá otevřená ekonomika je totiž podle něj krajně citlivá na změny vnějších podmínek. Dalším důsledkem krize na Slovensku může být podle šéfa centrální banky odkládání firemních investic, propouštění a menší počet nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK