Výhled světového trhu s čipy se lepší, i tak se čeká propad tržeb

29.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Světovému trhu s polovodiči se podle podniků z odvětví blýská na lepší časy. Podle tchajwanského TSMC, největšího smluvního výrobce čipů na světě, je nyní výhled odvětví lepší než před měsícem. Přesto budou tržby odvětví v porovnání s minulým rokem výrazně nižší.

Další podniky z oboru tento týden uvedly, že ještě letos bude na světovém trhu čipů nedostatek, což povede ke zvýšení cen. Někteří analytici ale připomínají, že by nedostatek pamětí na trhu mohl mít jen krátké trvání.

TSMC na konferenci s investory začátkem roku odhadovala, že se letos světové tržby za polovodiče propadnou o 30 procent, protože světová poptávka po elektronice výrazně klesá.

"Situace vypadá o něco lépe než před měsícem," řekl v týdnu novinářům předseda TSMC Morris Chang. "Přesto v porovnání s minulým rokem bude pokles tržeb docela velký," dodal manažer. Hlavními odběrateli zboží od tchajwanského podniku jsou společnosti Texas Instruments a Nvidia.

Na začátku tohoto měsíce TSMC zvýšila odhad obratu i ziskové marže za první čtvrtletí díky přívalu zakázek z Číny. Podnik tak naznačil, že tržby, které začaly klesat před šesti měsíci, dosáhly nejnižšího bodu.

Příval zakázek z Číny pociťují i další podniky, protože výrobci elektroniky obnovují zásoby po nedávném omezování produkce kvůli slabé poptávce. Podle Changa již polovodičové odvětví dosáhlo dna; opětovný vzestup ale zřejmě bude pomalejší než razantní sestup.

Napětí mezi nabídkou a poptávkou předpovídají trhu s paměťovými čipy i manažeři korejského koncernu Samsung. A také se odvolávají na předchozí omezení produkce mezi výrobci. Jim Elliott, který v Samsungu řídí marketing pamětí pro americké kontinenty, předpokládá, že světové dodávky paměťových čipů NAND letos vrostou o 30 až 40 procent.

Tyto paměti pracují zejména v přehrávačích digitální hudby a videa a v mobilních telefonech. Letošek ale bude prvním rokem, kdy se dodávky NAND na trh nezdvojnásobí.

"Na straně dodavatelů se výrazně omezovala nadprodukce v prosinci a listopadu, protože zasáhl hospodářský pokles a nejvýraznější byl loni v říjnu," uvedl Elliott. "Výsledkem toho je, že na straně dodavatelů není dost zásob," dodal s tím, že místy bude na trhu nedostatek zboží. Samsung je největším dodavatelem paměťových čipů na světě a po korejském Hynixu druhým největším producentem polovodičů.

Nedostatek pamětí DRAM na světovém trhu ve třetím čtvrtletí předpověděl tento týden největší tchajwanský výrobce těchto čipů Powerchip. Naznačil tak, že by se odvětví mohlo po svém vůbec nejvýraznějším poklesu odrazit ode dna. Paměti DRAM nacházejí uplatnění hlavně v osobních počítačích, kde uchovávají data.

Průzkumová agentura iSuppli v únoru odhadla letošní světové tržby za tyto paměti na 20 miliard dolarů s tím, že meziročně klesnou o 15 procent. Zásoby pamětí DRAM se podle šéfa Powerchipu pravděpodobně vyčerpají v červnu.

Powerchip nyní využívá své výrobní kapacity jen z poloviny. Zda a o kolik se tento podíl zvýší, bude ale záležet na tržních podmínkách a vývoji cen. Také manažeři Hynixu přišli tento týden s optimistickým pohledem, že se sektor s čipy DRAM oživí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK