Euro: Ztrátové obchody Komerční banky bude řešit Ústavní soud

29.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Proces s osmi bývalými manažery Komerční banky se dostane až před Ústavní soud. Jejich advokátům se totiž nelíbí, že by proces měl u Obvodního soudu pro Prahu 1 vést nový soudce. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro.

Obvodní soud první pražské městské části bývalé manažery již třikrát osvobodil. Odvolací soud však na konci roku 2008 rozhodl, že se případu bude muset věnovat počtvrté. Nařídil však výměnu soudců. O výsledku procesu by měl nově rozhodovat Karel Kudláček. Advokáti manažerů však se změnou soudce spokojení nejsou a chtějí se prý proto obrátit k Ústavnímu soudu.

Dnešní vedení banky se k vývoji procesu přímo nevyjádřilo. "Komerční banka je v tomto případě poškozenou stranou a v souladu s péčí řádného hospodáře je povinna uplatňovat náhradu škody všemi dostupnými právními prostředky," uvedla pro týdeník mluvčí banky Monika Klucová.

Počátek celého případu sahá do rok 1996. Majitel rakouské firmy B.C.L. Trading Barak Alon se tehdy stal klientem KB s plánem údajných mezinárodních obchodů s obilím z Ruska. Finance čerpal tak, že mu banka otevřela takzvané dokumentární akreditivy, na jejichž základě poskytuje klientovi peníze na určitý obchod výměnou za to, že zajistí zboží odpovídající hodnoty. Zároveň někdy blokuje část sumy na účtu pro případ, že klient peníze nevrátí.

Alon postupně získal až 250 milionů dolarů - tehdy bezmála osm miliard korun. Později se ale ukázalo, že banka nemá zboží ani blokované peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK