Británie a USA nebudou žádat po G20 sliby k dalším výdajům

29.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Británie a Spojené státy nebudou tlačit představitele ostatních zemí skupiny G20, aby se zavázali k dalším státním výdajům na podporu svých ekonomik. Před summitem skupiny, který se uskuteční v příštím týdnu, to dnes zdůraznil britský ministr financí Alistair Darling.

Dodal ale, že by si představitelé jednotlivých států měli uvědomit, že ve snaze oživit ekonomiku sehraje zvýšení poptávky klíčovou roli. Skupina podle něj potřebuje hlavně závazek, že bude jako celek spolupracovat.

Představitelé skupiny G20 doufají, že se světová ekonomika dostane z recese na konci příštího roku. Sázejí při tom na podporu bankovního sektoru, vyšší státní výdaje a peníze od Mezinárodního měnového fondu. Vyplývá to z návrhu komuniké skupiny, který dnes citují internetové stránky Financial Times. Mluvčí britského ministra financí to odmítl komentovat.

Nynější expanze výdajů zvýší světovou produkci o více než dva procentní body a vytvoří celosvětově přes 20 milionů pracovních příležitostí, uvádí návrh komuniké. Návrh se také zmiňuje o snaze vzdorovat protekcionismu, reformě trhů a institucí. "Jsme odhodláni zajistit, že se tato krize nebude opakovat," cituje agentura Reuters.

Summit G20 se v Londýně koná od příštího čtvrtka. Hlavními tématy jsou regulace finančního trhu, reforma mezinárodních věřitelských institucí a obnovení světového hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK