E15: Jihočeský kraj prý jedná s ČEZ o investicích za Temelín

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. března (ČTK) - Jihočeský kraj prý vyjednává s energetickou společností ČEZ o kompenzacích za souhlas s dostavbou jaderné elektrárny Temelín i s vybudováním hlubinného úložiště jaderného odpadu. Informuje o tom deník E15. Firma krajským zastupitelům slibuje miliardy, přestože ani jedna z těchto staveb nemá potřebná povolení ani souhlas vlády, píše list. Peníze by podle deníku měly jít na dopravu, školství a obnovu obcí.

"Jednání ještě nejsou u konce, takže nemůžeme mluvit v přesných číslech, celkově ale půjde o miliardy korun," řekl deníku hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Kraj má podle něj zájem především o investice do infrastruktury, tedy o opravy a rozšíření silniční a železniční sítě. Kromě toho počítá podle listu s tím, že firma pomůže kraji při stavbě zázemí pro 600 nových zaměstnanců, kteří v elektrárně v případě jejího rozšíření budou pracovat.

ČEZ chce první společné projekty na podporu dostavby jaderné elektrárny Temelín spustit už v příštím roce, většinou jde však o přípravné investice nutné k dostavbě Temelína, píše deník. Firma se snaží přizpůsobit své záměry potřebám kraje, podle listu chce navýšit svůj sponzorský program, přes který loni do obcí v okolí elektrárny putovalo asi 56 milionů korun. Plánuje rovněž využít peníze z evropských fondů.

ČEZ předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Nyní je stavba posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí (EIA).

Ministerstvo životního prostředí však ještě musí sladit českou legislativu s evropskou v oblasti práva veřejnosti na účast při posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). V případě zákona o posuzování vlivů Česku mohou hrozit i spory kolem průběhu řízení, ve kterém začalo ministerstvo posuzovat projekt rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Úřad v polovině března uvedl, že posouzení rozšíření Temelína bude trvat nejméně rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK