HN: Ministerstvo financí poskytne 8,4 miliardy Kč na dálnice

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Ministerstvo financí posílí rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury o chybějících 8,4 miliardy korun. Fond peníze potřebuje na financování loni objednaných a zahájených staveb. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

"Za předpokladu, že peníze jsou jediným problémem projektů fondu dopravní infrastruktury, tak tam ty peníze dáme," řekl v rozhovoru pro HN ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Loni se fond určený na financování velkých silničních a železničních staveb plnil díky prodeji části státního podílu v energetické společnosti ČEZ. Podle Kalouska lze letos fond dopravní infrastruktury financovat z privatizačních účtů.

Ministru financí však podle listu vadí, že ministerstvo dopravy nerespektovalo strategii vlády, která poté, co naplno vypukla finanční krize, přehodnotila původní plán státního rozpočtu a seškrtala výdaje na dopravní stavby. Návrh původně počítal s tím, že na dopravní stavby půjde 45 miliard korun. Pak se ministři shodli na tom, že kvůli krizi budou nižší příjmy, a tak snížili výdaje. Balík na dálnice proto zhubl o 8,5 miliardy Kč.

Podle Kalouska nehrozí, že by peníze z privatizací určené na financování dopravních staveb došly. Tím spíš, že prodej státního majetku má pokračovat, i když je vláda v demisi, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK