Japonské akcie začaly týden po zprávách z USA výrazným poklesem

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. března (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden výrazným oslabením a jejich hlavní index se propadl o 4,5 procenta, nejvíce za více než dva měsíce. Tokijský trh reagoval na to, že americká vláda údajně odmítla restrukturalizační plány automobilek General Motors a Chrysler a pohrozila jim odepřením státní pomoci a bankrotem. Kurz jenu po této informaci, která zvýšila averzi investorů k riziku, prudce stoupl k euru i dolaru.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o zhruba 391 bodů na 8236,08 bodu a širší index Topix oslabil o 4,2 procenta. Přitom minulý týden měly japonské akcie svůj nejlepší týden od roku 1997. Analytici však nepředpokládají, že by Nikkei mohl sestoupit na 26leté minimum pod 7000 bodů, jak to vypadalo ještě minulý měsíc.

Na krok americké vlády vůči automobilkám reagovaly propadem akcie japonských automobilových výrobců Honda a Toyota. Oborový index automobilek klesl o téměř pět procent. Vzestup kurzu jenu oslabil i technologické vývozce jako Canon a ztrácely i banky, které oslabovaly pesimistické komentáře šéfů amerických bank.

Na devizovém trhu kurz jenu výrazně vzrostl vůči ostatním měnám, protože očekávané odmítnutí plánů amerických automobilek zvýšilo nejistotu na trzích. V nejisté situaci je největší poptávka po bezpečných měnách s nízkými úroky, především tedy po japonském jenu.

Jen tak vůči euru stoupl o 1,7 procenta na 17,80 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o jedno procento na 96,85 JPY, proti euru však posílil o 0,5 procenta na 1,3320 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK