Koruna dopoledne oslabila na 27,43 Kč/EUR a 20,81 Kč/USD

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne ve srovnání s pátečním závěrem oslabila k euru i dolaru. Krátce po 10:30 byla koruna vůči euru slabší o více než deset haléřů na 27,43 Kč/EUR. K dolaru ztratila koruna více než 20 haléřů na 20,81 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka se koruna v úvodu týdne vrací na úroveň, na níž byla po pádu vlády. Politika podle něj stále zůstává důležitým tématem vnášejícím do celého regionu prvek vyšší nejistoty a rizika, a tím doléhá na zdejší měny.

"Jejich aktuální oslabování je však více taženo negativním vývojem na světových trzích. Ten přiživily zprávy, že americká vláda odmítla plány velkých automobilek. Firmy jsou přitom na státních penězích nyní závislé," doplnil Vlk s tím, že také akcie se vzdávají části předchozích zisků. "V tomto prostředí se nedaří ani měnám ve střední Evropě," dodal Vlk.

Pražská burza zahájila dnešní obchodování propadem, a následovala tak pokles na evropských a asijských akciových trzích. Hlavní index PX kolem 09:25 ztrácel 3,82 procenta na 757,6 bodu.

Dolar dnes podle Vlka začal dobře, když posílil k euru mírně pod 1,3200 USD/EUR. Vyšší averze k riziku dolaru dodává sílu. "Dnešek je bez důležitých makroekonomických čísel. Během tohoto a příštích dní však dolaru mohou navíc pomáhat očekávání před jednáním Evropské centrální banky (ECB)," míní Vlk.

Podle něj sílí přesvědčení, že eurozónu čeká další snížení sazeb o 50 bodů. ECB začátkem měsíce snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii.

Americký dolar se k euru krátce po 10:30 obchodoval na 1,3190 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK