Kalousek: Možnost odečíst DPH u osobních aut bude od 1. dubna

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Možnost odpočtu DPH při nákupu osobních aut bude pravděpodobně platit od středy 1. dubna. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle Kalouska dělá jeho resort vše pro to, aby novela, kterou v pátek podepsal prezident, vyšla do 1. dubna ve sbírce listin. Na 99 procent se to stihne, dodal.

Možnost odpočtu DPH, která dosud platila jen pro užitkové vozy, uvítali vedle firem i prodejci nových vozů. Ti si v minulých měsících stěžovali, že podnikoví zákazníci nákupy nových aut kvůli připravované novele odložili. Nyní čekají, že prodej firemních aut poroste, žádné speciální akce ale většinou nepřipravují.

"Pro velké zákazníky platí trvale mimořádné zvýhodněné podmínky podle velkoodběratelského konceptu značky," řekl dnes ČTK vedoucí prodeje VW osobní vozy společnosti Import VW Group Jiří Jantač. Dovozce čeká zvýšené prodeje u modelové řady Passat ve verzi limuzína i kombi i u nového Golfu, a také nárůst operativních leasingů. Audi odhaduje zvýšený prodej u modelů A4, A6, Q5 a Q7.

Zavedení odpočtu DPH přinese podle analytika Broker Consulting Jana Lenera podnikatelům možnost výrazného snížení nákladů. "Dá se očekávat, že jakmile novela nabude účinnosti, vzroste prodej osobních automobilů, ale pouze na omezenou dobu, než budou zrealizovány tyto odložené nákupy. Potřeby firem, co se týká počtu používaných automobilů, zůstanou stejné, pouze ubude aut s nesmyslnými přepážkami, pomocí nichž podnikatelé obcházeli doposud platnou legislativu," dodal.

Loni se v Česku prodalo 143.661 nových osobních vozů, což je o 8,4 procenta více, než v roce 2007. Svaz dovozců aut odhaduje letošní nárůst prodeje po zavedení možnosti odpočtu o desítky procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK