Koalice a ČSSD budou hledat dohodu na protikrizových opatřeních

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - O podpoře protikrizových opatření vlády v demisi i o návrzích ČSSD, které mají pomoct v době hospodářské krize, budou dnes večer diskutovat vyjednavači nejsilnějších sněmovních stran - ODS a ČSSD. Schůzky se podle informací ČTK zúčastní předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka a stínový ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban, koalici mají reprezentovat ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a ministři průmyslu a obchodu Martin Říman a práce a sociálních věcí Petr Nečas (oba ODS).

Vláda chce přesvědčit opozici o užitečnosti slevy na sociálním pojištění, což je jeden z protikrizových návrhů kabinetu. Za to opozici nabízí diskuzi ohledně zvýšení podpor v nezaměstnanosti a o zvýšení slevy na dani na dítě, které navrhuje ČSSD. Podle Kalouska kabinetu záleží na tom, aby se ulevilo tlaku na propouštění. Společný koaličně-opoziční balíček by tak podle něj byl ku prospěchu všech.

Premiér Topolánek v neděli po jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV) ČTK řekl, že vyjednavači budou řešit spíše technické parametry případné dohody. "Už v úterý přichází balíček ČSSD do Poslanecké sněmovny, a my chceme do té doby mít jasno, co z toho je podpory hodné, co se dá nějakým způsobem zapojit do vyjednávání o mandátu této vlády, která je v demisi, a případně do mandátu vlády, kterou bychom společně mohli nějakým způsobem konstruovat," řekl.

Bude-li schválena degresivní sleva na sociální pojištění, zvýšení podpory v nezaměstnanosti a zvýšení slevy na dani na dítě, bude podle Kalouska následovat stanovení jednotlivých parametrů. Například slevu na dítě má nyní každý poplatník 10.640 Kč, případné zvýšení o stokorunu by se projevilo v rozpočtu 200 miliony Kč, při tisícikoruně by to byly dvě miliardy Kč, poznamenal Kalousek.

ČSSD proti krizi kromě zavedení takzvaného šrotovného navrhuje snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty z devíti na šest procent, zvýšení přídavků na děti i podpory v nezaměstnanosti. Poslanecká sněmovna by měla protikrizový návrh sociální demokracie projednat na mimořádné schůzi v úterý. Podnět k ní dala právě ČSSD. Naopak v pátek čeká poslance mimořádná schůze iniciovaná ODS. Zákonodárci by na ní měli projednat novely tří zákonů, které v rámci protikrizových opatření předložila vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK