ČNB: Bankám loni klesl zisk o 2,8 procenta na 45,7 miliardy Kč

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Bankám a spořitelnám na tuzemském trhu v loňském roce globální finanční krize klesl zisk meziročně o 2,8 procenta na 45,66 miliardy korun. Zhoršení ziskovosti hlásily velké banky a pobočky zahraničních bank, zlepšení naopak vykázaly střední a malé banky a stavební spořitelny. V roce 2007 vykázal český bankovní sektor meziroční růst zisku o takřka 24 procent. ČTK dnes výsledky převzala z webových stránek České národní banky.

Výsledek je podle analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky na první pohled ve světle současné krize výborný, ale nemá příliš silnou vypovídací schopnost a mnoho toho o dopadech krize na české banky neříká. "Z dílčích údajů nicméně již lze vysledovat některé varovné signály, například nárůst tvorby opravných položek na úvěry v posledním loňském čtvrtletí," uvedl.

Letos by zisk bank podle odhadu analytika mohl meziročně propadnout o 15 až 30 procent. Banky budou čelit stagnujícímu až klesajícímu úvěrovému trhu a především zhoršování platební schopnosti podniků i domácností. To povede ke zhoršení zdraví úvěrových portfolií bank a tedy k nutnosti významně navyšovat opravné položky na špatné úvěry. "Já se domnívám, že letos by se zisk bank působících na českém trhu mohl vrátit někam na hodnoty let 2004 a 2005," řekl Hatlapatka.

Z velkých bank, což jsou banky s aktivy nad 150 miliard korun, Československé obchodní bance loni meziročně propadl zisk kvůli přecenění investičního portfolia a vytvoření opravných položek vůči zkrachovalým bankám Lehman Brothers a na Islandu o 90 procent na 1,1 miliardy korun. Zisk České spořitelny, Komerční banky, Raiffeisenbank a UniCredit Bank naopak vzrostl.

Zisk z finanční a provozní činnosti všechny tuzemské banky loni zvýšily meziročně o čtyři miliardy korun na 138,4 miliardy korun. Úrokové výnosy jim stouply o 35,8 miliardy korun na 192,3 miliardy korun a výnosy z poplatků a provizí o takřka dvě miliardy korun na 46,8 miliardy korun.

Celkový počet zaměstnanců v bankách koncem loňského roku klesl na 39.003 z rekordních 41.207 osob na konci roku 2007. Počet bank a spořitelen se meziročně nezměnil. V Česku nadále působilo 37 institucí, z toho 30 s vlastníky ze zahraničí.

Celková aktiva peněžní ústavy ke konci prosince 2008 zvýšily na 4,05 bilionu korun z předchozích 3,75 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK