Poptávka po nových bytech je podle firem až o polovinu menší

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Poptávka po novém bydlení stále nezažívá výraznější oživení, protože lidé dále vyčkávají, jestli ceny bytů neklesnou. Aktuální prodeje nových bytů jsou tak meziročně o třetinu až polovinu menší, vyplývá z dnešního zjištění ČTK mezi realitními firmami.

"Ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 registrujeme pokles zájmu na úrovni 30 procent," řekla ČTK mluvčí společnosti Finep Pavla Temrová. Přibližně na stejné úrovni pociťuje pokles prodejů také společnost Hyposervis, uvedl její mediální zástupce Jiří Hlinka. Až poloviční propad poptávky prý zaznamenala společnost Central Group.

Všechny oslovené realitní firmy se však shodují, že za poklesem stojí především vysoká srovnávací základna. "Počátkem minulého roku stále ještě doznívala příznivá nákupní nálada z prodejně mimořádně úspěšného roku 2007. Prodeje v tomto období byly stále velmi významné," poznamenala Martina Procházková z Central Group.

Lidé nyní čekají na pokles cen bytů, zatímco stavitelé na oživení poptávky bez nutnosti výrazněji slevovat. "Banky sice mírně zpřísnily pravidla pro poskytování úvěrů, ale to, co situaci ovlivňuje nejvíce, je současná 'vyčkávací nálada'. Lidé doufají v pokles úrokových sazeb a cen nemovitostí," uvedl ředitel Hyposervisu Milan Roček.

Někteří klienti si podle ředitelky společnosti Labartt Properties Michaely Vyhňákové ale začínají uvědomovat, že můžou v současnosti pořídit bydlení o něco levněji. "Pokud nejsou požadavky přemrštěné, developeři mohou být přístupní," uvedla. "Pravda ale je, že představy některých klientů jsou mimo ekonomickou realitu," dodala.

Přesto zatím ceny nového bydlení plošně neklesají. Developerské firmy však nabízejí množství akčních slev a bonusů, takže lidé prý mohou nyní při nákupech nových bytů skutečně ušetřit. Například Finep nabízí na některé byty slevu přesahující 500.000 korun, stejně jako nadstandardní vybavení bytu ve stejné hodnotě zdarma. K hranici půl milionu korun se blíží také slevy společnosti Ekospol. Společnosti CPI Group, Central Group a Finep v letošních prvních měsících zavedly různé akce, například k některým novým bytům nabízely klíčky od auta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK