Průzkum: Čeští podnikatelé jsou pesimističtější než kolegové v EU

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Čeští podnikatelé jsou pro letošní první pololetí mnohem pesimističtější, než jak současnou situaci v průměru vnímají podnikatelé v zemích Evropské unie. Ještě ve druhém pololetí loňského roku přitom u tuzemských podnikatelů na rozdíl od jejich kolegů v EU převažoval optimismus. Vyplývá to z průzkumu, který Asociace řemeslných, malých a středních podniků (UEAPME) uskutečnila letos v únoru.

Index podnikatelského klimatu UEAPME vycházející z vyčíslení úhrnu respondentů, kteří očekávají zlepšení své současné situace, byl v únoru v ČR minus 52 procentních bodů. Průměr zemí EU představoval minus 39 bodů. V loňském druhém pololetí přitom byl index v Česku plus 22 procentních bodů, zatímco v EU minus čtyři body.

Pro všechny klíčové ukazatele vyúsťují srovnání výhledu pro nejbližší budoucnost v závěr, že české podniky prokazují značně vyšší míru pesimismu než společnosti v zemích EU. Tato tendence kontrastuje s očekáváními podnikatelů ve druhém pololetí minulého roku. "Zdá se, že reakce českých podnikatelů na dopady globální krize byla poněkud opožděná, je však o to výraznější," upozornila asociace.

"České podniky jsou orientovány především na vývoz a útlum poptávky na hlavních trzích v západní Evropě samozřejmě pociťují tyto firmy velmi nepříznivě, protože to znamená pro ně významný zdroj příjmů. Logicky pak vidí černě jak svůj budoucí obrat, tak i případné investice. Ty pak musejí odkládat na další období, tedy do situace, kdy očekávající zlepšení finanční situace, nebo nalezení nových trhů, především mimo oblast EU," reagoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

České podniky kriticky hodnotí především aktuální výhled ve vývoji obratu (minus 60 bodů) a rozsahu investic (minus 61). Méně radikálně vyznívají úvahy o snižování počtu zaměstnanců (minus 38 procentních bodů).

Názory podniků různých velikostních skupin a stejně tak i firem z různých odvětví se značně liší. Nejpesimističtěji vyznívá hodnocení u českých středně velkých podnikatelů, u nichž podíl firem hodnotících celkovou situaci negativně výrazně převyšuje podíl podniků s pozitivním pohledem. Záporné saldo představuje v tomto případě 59 procentních bodů a je řádově o sedm procentních bodů pod úrovní průměrného hodnocení celkové situace.

Z odvětvového pohledu vyniká negativní vnímání celkové situace u českých firem zaměřených na poskytování služeb převážně podnikatelskému sektoru. Pasivní saldo je u nich 74 procentních bodů.

Nepříznivé hodnocení výhledu vývoje celkové situace, obratu, zaměstnanosti i investic je zřejmě v rozhodující míře podmíněno vývojem zakázek. U všech typů podniků byl počátkem roku 2009 objem reálných zakázek v porovnání s předchozím obdobím podstatně nižší. Rozdíly mezi situací českých podniků a firem z ostatních zemí EU nicméně nejsou dramatické. Pokles zakázek se projevuje u 33 procent účastníků průzkumu, respektive u 41 procent českých podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK