Obama zatím pomoc automobilkám GM a Chrysler zamítl

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. března (ČTK) - Prezident Spojených států Barack Obama dnes odmítl plány restrukturalizace automobilových koncernů General Motors a Chrysler. Společnosti zároveň dostaly více času na předložení nových návrhů.

GM již od vlády obdržel půjčky 13,4 miliardy dolarů (277 miliard korun) a nyní žádal dalších 16,6 miliardy USD. Chrysler dosud získal čtyři miliardy a chce dalších pět miliard dolarů.

Generální ředitel GM Rick Wagoner pod tlakem vlády rezignoval na svou funkci a nahradil ho provozní ředitel Fritz Henderson. Obama uvedl, že GM potřebuje nabrat nový směr a že ho americká vláda řídit nebude. Chrysleru dal Obama měsíc na to, aby se spojil s italským Fiatem.

USA podle prezidenta nenechají americký automobilový průmysl zaniknout. Odvětví se ale musí postavit na nohy bez nekonečného přívalu dolarů z daní. Obama dodal, že odboráři a zaměstnanci z obou koncernů musejí udělat bolestivé ústupky, aby podnikům pomohly k životaschopnosti.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK