Akcie dopoledne v USA klesly kvůli automobilkám o 3,5 procenta

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Akcie na Wall Street dopoledne klesly o 3,5 procenta, protože Bílý dům neschválil restrukturalizační plány koncernů General Motors a Chrysler. Obavy o osud výrobců aut se přitom na trhu drží již několik měsíců. Analytici ale připomínají, že pokles akcií dnes nijak nepřekvapil, když index Dow Jones za posledních 13 dnů vyskočil o 21 procent.

V poledne newyorského času klesl DJI o 3,6 procenta na 7499,5 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ oslabil o 3,4 procenta na 1493 bodů.

Prezident USA Barack Obama odmítl plány reorganizace GM a Chrysleru. Podniky zároveň dostaly více času na předložení nových návrhů. Emise General Motors nato propadla o 76 centů na 2,86 dolaru, tedy o 21 procent. S akciemi Chrysleru se na burze neobchoduje.

USA podle Obamy nenechají americký automobilový průmysl zaniknout, odvětví se ale musí postavit na nohy bez nekonečného přívalu dolarů z daní. Navíc musejí odboráři a zaměstnanci z obou koncernů udělat ústupky, aby podnikům pomohly k životaschopnosti.

Poslední vzestup akciového trhu začal v půli měsíce. Podpořily ho makroekonomické a podnikové zprávy, které začaly vypadat povzbudivěji. Investoři proto na trhu nechali peníze a nevybírali je před zveřejněním indikátorů, které přijdou tento týden. Čeká se také na výsledky hospodaření za první čtvrtletí roku, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK